Sök

Karl Andersson lämnar Matsmart – som lämnar Storbritannien

Matsmarte-handel

Karl Anderssson och Peter Beckius. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Grundaren lämnar vd-posten samtidigt som Matsmart lämnar Storbritannien. Men ingen ny vd behöver tillsättas.

Snabbväxaren Matsmart grundades för 10 år sedan och har gått som en raket de senaste åren. Idén om att sälja överskottsmat, produkter som annars skulle slängas, har visat sig gå bra både hos konsumenter och hos investerare. Så sent som förra hösten tog bolaget in 400 miljoner kronor från sina ägare.

En som har varit med sedan start är Karl Andersson som suttit på vd-posten. Men nu meddelar bolaget att han lämnar som vd och istället tar plats i styrelsen. Men det behövs inte rekryteras någon ny vd utan Peter Beckius kommer nu vara ensam vd, en post han fram till nu delat med Karl Andersson. 

“Jag känner mig väldigt trygg med att lämna över ledarskapet till honom”, säger Karl Andersson.  

Samtidigt verkar ägarna ha dragit i nödbromsen. I ett separat pressmeddelande meddelar bolaget, sekunder efter utskicket om vd-avhoppet, att de lämnar Storbritannien, en marknad där de nyligen gick in. 

 “Marknadsläget är radikalt annorlunda idag än för ett par år sedan”, säger Peter Beckius. 

“Det är extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att finansiera långsiktiga tillväxtcase.”

Istället kommer Matsmart, som kallas Motatos utomlands, istället satsa på Tyskland och Norden, marknader där de redan är etablerade.

“Här finns fortfarande stor outnyttjad potential och på dessa marknader har vi finansiell lönsamhet inom räckhåll”, säger Peter Beckius.

Förra året omsatte Matsmart 889 miljoner kronor och gjorde en förlust på 422 miljoner kronor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer