Sök

Garden Store drog in över 200 miljoner förra året – nu går de i konkurs

Garden StoreKonkurse-handel

E-handlaren har gått i konkurs. Foto: Istock / TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Trädgårdsbutiken på nätet går i graven.

"Ett enormt tråkigt slut".

De gick från noll till över 200 miljoner kronor i omsättning på bara några år. Men nu verkar historien om Garden Store vara över. På onsdagen godkände tingsrätten i Eskilstuna bolagets konkurs – och nu är det oklart vad som händer med e-handlaren.

Det var bröderna Leo och Valentin Berg som grundade bolaget i början av 2016 och verksamheten kom igång året efter. Affärsidéen var att vara en komplett trädgårdsbutik på nätet. 

Sen gick det snabbt. 

Efter två år omsatte bolaget över 100 miljoner kronor och förra året landade omsättningen på 218 miljoner kronor. Under perioden har bolaget expanderat utanför Sveriges gränser och lanserade så sent som under det tredje kvartalet förra året in i Danmark. Då hade man redan verksamhet i Norge, Tyskland och Österrike.

Samtidigt som bolaget har vuxit i raketfart har det dragits med tunga förluster och har sedan start aldrig gått med vinst. När bolaget öppnade nytt lager i Eskilstuna 2020 sa logistikchefen Erik Hallengren till Market att bolaget hoppades att gå med vinst under året.

Så blev det inte och även om omsättningen landade på 218 miljoner kronor i fjol var förlusten på 49 miljoner kronor. En ökning från året innan när förlusten landade på nästan 32 miljoner kronor.

I årsredovisningen skriver bolaget att de räknar med att de kommer att mötas av utmaningar på grund av konjunkturläget under året.

I ett mejl til Breakit skriver en av grundarna:

”Det vi kan säga om konkursen är att lågkonjunkturen gjorde att flera vitala delar stramades åt samtidigt. Minskad efterfrågan, reducerade leverantörskrediter och tuffare kapitalmarknad skapade en situation som bolaget inte kunde klara av", kommenterar Leo Berg och fortsätter:

"Det är ett enormt tråkigt slut på en spännande och utmanande resa. Nu ska jag spendera lite tid med min familj och hämta energi för framtida utmaningar.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer