Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Storekey i konkurs – kort efter att nya satsningen presenterats

Obemannad Lifvs-butik. Foto: TT/Montage

Storekey, tidigare kända som Lifvs, har försatts i konkurs av tingsrätten i Stockholm.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Bolaget bakom de obemannade Lifvs-butikerna, under bolagsnamnet Storekey, går i konkurs. Det framgår av handlingar i Stockholms tingsrätt som Breakit har tagit del av.

“Bolaget kan inte rätteligen betala sina skulder och dess betalningsoförmåga är ej endast tillfällig”, lyder konkursansökan som har skickats in av bolaget själva och som också har klubbats av tingsrätten.

Storekey hette tidigare Lifvs och lanserades med planen att slå upp obemannade små butiker runtom i Sverige. Genom en app i mobilen kunde kunden själv låsa upp dörren, plocka på sig varorna de ville ha och betala för sina varor utan någon kontakt med andra människor.

Namnbytet till Storekey kom med ett ökat fokus på bolagets tekniska lösning. Så sent som i juli i år berättade Storekey att de inte längre skulle driva egna butiker, istället skulle den verksamheten läggas ut på franchise och bolagets tekniska lösning var det som skulle prioriteras.

Men så ser det alltså inte ut att bli.

Bolagets konkursansökan skickades in under torsdagen och signerades av styrelseledamöterna Johan Samuelson och Claës Lundström. Stockholms tingsrätt beslutade att godkänna konkursen samma dag.

Konkursförvaltare är Petter Vaeren på 7Wise Advokatbyrå som bekräftar konkursen när Breakit ringer upp.

“Det är bestämt att vi ska försöka driva verksamheten vidare och att vi ska försöka hitta en köpare”, säger han och fortsätter:

“Jag arbetar med att få fram en driftsbudget, sen ska jag träffa personalen nästa vecka. Men förhoppningen är absolut att fortsätta verksamheten och att vi ska hitta en köpare.”

Storekeys medgrundare Daniel Lundh. Foto: Press

Enligt årsredovisningen för 2022 som Breakit har tagit del av omsatte Storekey 16,2 miljoner kronor. Det är något mindre än de 20,3 miljoner kronor som bolaget hade i intäkter året innan.

Förlusten på sista raden skrevs under fjolåret till 21,2 miljoner kronor. Vilket kan jämföras med en förlust på 31,2 miljoner kronor året innan.

Av den framgick att Storekey i början av 2023 tog in 15 miljoner kronor i nytt kapital. Pengar som bolaget bedömde skulle säkerställa driften framåt.

“Med dessa medel avser bolaget att stödja företagets pågående tillväxtstrategier. I ljuset av emissionens utfall, har planer utformats för ytterligare emissioner under hösten 2023. I och med dessa kommande emissioner anser styrelsen att finansieringen täcker bolagets expansionsstrategier och säkerställer bolagets fortsatta drift och möjliggör att lönsamhet kan uppnås inom de närmaste åren.”

Storekey grundades av Daniel Lundh, Bea Garcia och Claës Lundström.

Nyligen rapporterade bland annat Dagligvarunytt att Lifvs stängt alla sina tio egenägda butiker i väntan på en partner som kunde driva dem vidare.

Enligt uppgifter till Breakit informerades bolagets aktieägare om konkursen under gårdagen och där framkom att beslutet kom plötsligt. Framgick gjorde också att vd:n samtidigt har lämnat bolaget, något som också bekräftas av uppgifter på Bolagsverket.

Läs mer