Sök

Ash Pournouri, Hannah Widell och Christian von Koenigsegg kliver in i Draknästet: “Oerhört spännande och ärofyllt”

Draknästet
 Christian von Koenigsegg, Hannah Widell och Ash Pournouri. Foto: Morgan Norman/SVT/Montage.

Christian von Koenigsegg, Hannah Widell och Ash Pournouri. Foto: Morgan Norman/SVT/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Det är inte endast entreprenörer som rusar till SVT:s Draknästet – även högprofilerade namn inom näringslivet vill medverka när nya drakar plockas in.

Ash Pournouri, Hannah Widell och Christian von Koenigsegg gästar som investerare i varsitt avsnitt i den nya säsongen.

“Det finns en stor problematik med att det är så få investerare som är kvinnor och att endast en procent av riskkapitalet i Sverige går till kvinnligt företagande. Jag kände att det är viktigt att medverka”, säger Hannah Widell i en intervju med Breakit.

En ny säsong av SVT:s Draknästet står för dörren – programmet där entreprenörer får möjlighet att pitcha in sina affärsidéer inför finansiärer, drakar, på bästa sändningstid.

Nytt för i år ett skifte bland drakarna. Tidigare år, 2022 och 2021, har uppställningen av finansiärer lycksökande entreprenörer mött framför kameran bestått av Lena Apler, Shervin Razani, Sara Wimmercranz, Jonas Eriksson och Jacob de Geer. 

De två sistnämnda har nu lämnat laget och ersatts av Jonas Tellander, investerare och grundare av ljudboksjätten Storytel, som han själv pitchade in i Draknästet som sändes 2009. -

SVT har inte bara bytt ut några av de tidigare drakarna utan även skruvat på konceptet och tar in vad som kallas för “gäst-drakar”. Det är alltså finansiärer som inte kommer medverka i varje avsnitt utan kommer in som gäster under säsongen.

Det är inte vilka profiler som helst som kliver in i studion.

Redo står Ash Pournouri, skivbolagsdirektör, serieentreprenör och investerare, Hannah Widell, mediepersonlighet, investerare och grundare och vd av produktionsbolaget Perfect Day Media samt Christian von Koenigsegg, investerare, entreprenör och vd samt grundare av biltillverkaren Koenigsegg Automotive.

Även Fredrik Eklund, investerare och fastighetsmäklare, agerar drake, vilket Breakit har berättat tidigare. 

När Breakit når Hannah Widell på telefon berättar hon att det kändes “oerhört spännande och ärofyllt” att bli tillfrågad att medverka i programmet.

“Det finns en stor problematik med att det är så få investerare som är kvinnor och att endast en procent av riskkapitalet i Sverige går till kvinnligt företagande.”

“Jag kände att det är viktigt att medverka, inte bara för att eventuellt investera och möta entreprenörer, utan för att visa att jag är en kvinna i näringslivet som både driver bolag, har tagit in kapital tidigare och nu investerar själv. Det kändes självklart för den sakens skull”, säger Hannah Widell.

Hannah Widell är en mediepersonlighet, investerare, serieentreprenör och medgrundare och vd för produktionsbolaget Perfect Day Media. Foto: Morgan Norman/SVT.

Hon tillägger att det roligaste hon vet är att bygga bolag. 

“Det är väldigt häftigt att få chansen att möta och hjälpa entreprenörer, men för mig är det också lärorikt att hamna i ett sammanhang med erfarna drakar”, säger hon. 

Enligt egen utsago kan hon som investerare, förutom att bistå med kapital, hjälpa entreprenörer framåt genom att vara aktiv inom bolaget i fråga.

“Har man som jag byggt bolag som operativ entreprenör kan man applicera den erfarenheten på mängder av bolag genom engagemang. Det är det jag kan bidra med mest, genom råd om hur man tar sig fram.”

Vilken typ av bolag hoppades du få chans att investera i? Någon särskild sektor?

“Det jag tycker är extra spännande är människorna bakom företagandet. Det är klart att det finns trender, till exempel att det är på tapeten att investera i AI och hållbarhet, men för mig handlar det så himla mycket om människorna, idén och drivet. Det är helt avgörande. En bra idé har många personer tänkt, men det är de som springer snabbast och genomför som kommer vinna”, säger Hannah Widell.

Om hon klev in med kapital eller inte under avsnittet vill hon inte avslöja än.

Ash Pournouri, manager, skivbolagsdirektör, serieentreprenör och investerare. Han är bland annat känd för samarbetet med artisten Tim Bergling, som slog igenom som Avicii. Ash Pournouri har även grundat mötesplatsen Brilliant Minds i Stockholm och inkubatorn UNLTD som hjälper varumärken att synas internationellt. Foto: Morgan Norman/SVT

När Breakit når Ash Pournouri via mejl skriver han att fick frågan om att medverka från flera håll. 

“Jag kunde se till att göra mig tillgänglig under en dag för att vara med som gästdrake nu när de lanserat det konceptet. Tänkte att jag kunde vara med och visa att man inte behöver vara, eller se ut, som den traditionella bilden av en investerare för att vara med i leken, så hoppas fler ser möjligheten att hjälpa entreprenörer med kapital, energi och kompetens”, skriver Ash Pournouri.

När han tackade ja till att medverka hade han en tydlig bild av vilka bolag han sökte. 

“Jag har sedan över ett år tillbaka börjat rensa portföljen på allt som inte känns viktigt för världen. Jag är ganska klar med att bygga fintech-, underhållning- och sociala medie-bolag. Känner att nu när jag vet hur man gör och gjort det ett antal gånger ska jag bara satsa på att hjälpa bolag som bygger viktiga lösningar”, skriver Ash Pournouri.


Christian von Koenigsegg är ingenjör, investerare och entreprenör. Han har grundat biltillverkaren Koenigsegg Automotive, där han även är vd. Foto: Morgan Norman/SVT

Draknästet är nu inne på sin tredje säsong sedan SVT började visa programmet. Förra hösten regnade miljonerna över entreprenörer och deras bolag. Drakarnas slutnota landade till slut på över 20 miljoner kronor, enligt SVT. När Breakit synade siffran kom det fram att alla investeringar som tittaren fick se i programmet inte genomfördes. Det totala investerade beloppet var alltså något lägre än det som uppges ovan. Bland annat erbjöds bolagen Zoma Relaxation Drink och Zaczess en miljon vardera i kapital, men Breakit kunde senare avslöja att investeringarna av olika anledningar inte fullföljdes.

Breakit har sökt Christian von Koenigsegg.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer