Sök

Fysikern: AI-bottarna är bara “glorifierade bandspelare”

Open AIAIForskning

Michio Kaku, den amerikansk-japanska fysikern som fnyser åt ChatGPT. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den AI-revolutionen som vi befinner oss i är i stort sett ingenting. Inte om man jämför med ett annat potentiellt teknikgenombrott.

Det säger en ledande fysiker som kallar ChatGPT och dess likar för “glorifierade bandspelare”.

Världen har drabbats av AI-feber efter ChatGPT:s publika genombrott i slutet av förra året. Den nya tekniken med artificiell intelligens kommer att leda oss in i den fjärde industriella revolutionen, heter det. Riskerna bedöms samtidigt vara allvarliga. Högt uppsatta forskare menar att vi med AI gräver vår egna grav, i näringslivet varnar Klarnas Sebastian Siemiatkowski för att tekniken kan ta 300 miljoner jobb.

Men inte alla är imponerade. Vissa verkar till och med rycka på axlarna åt AI-tekniken. Som den ledande fysikern Michio Kaku som intervjuats av CNN. Han anser att AI-frenesin drivs på av “sensationsjournalistik” och avfärdar ChatGPT och andra liknande tjänster som “glorifierade bandspelare”. Med det menar han att de tar redan existerande material från internet och arrangerar om det. 

“Den tar bitar av det som finns på webben, det som är skapat av en människa, slår ihop dessa och tar åt sig äran för att ha skapat dem”, säger han i en intervju. 

Enligt fysikern så är AI ingenting jämfört med vad kvantmekanik och kvantdatorer kan innebära för mänskligheten och den rådande AI-hajpen riskerar att överskugga det som kan bli ett verkligt genombrott för mänskligheten. Enligt Michio Kaku är kvantdatorer det närmaste vi kommer en mänsklig hjärnas processkraft. 

Bolag som Microsoft och Google har inte lagt alla ägg i AI-korgen utan håller båda på att bygga så kallade superdatorer, som bygger på kvantmekanik. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer