Sök

Konkurserna på högsta nivån på 20 år – och nu spås det bli värre

Konkurs

Foto: TT/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Konkursvågen sköljer över e-handeln.

Konkurserna fortsätter att öka i rekordhög takt efter semestern. Under juli ökade konkurserna med 65 procent och på årsbasis är de på den högsta nivån på 20 år. Det är den tolfte månaden i rad med negativ trend. Branscher som detaljhandel, bygg och restaurang är särskilt hårt drabbade. E-handeln har det extra tufft och under juli ökade antalet konkurser i branschen med 109 procent jämfört med samma period i fjol. Totalt har 108 e-handlare gått i konkurs sedan årsskiftet.

Antalet konkurser, sett till alla branscher, i juli var 589 aktiebolag, en ökning med 65 procent jämfört med föregående år. Detta är den högsta siffran för juli månad enligt Creditsafe.

Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, förutspår att ökningen kommer fortsätta under lågkonjunkturen och att hösten och vintern blir tuff för många företagare.

Många branscher, inklusive detaljhandel, hotell, restaurang, partihandel, åkerier, sportaffärer, sporthallar, livsmedelsbutiker och städföretag, har över 40 procent fler konkurser jämfört med förra året. Byggbranschen drabbas också hårt.

På årsbasis är konkurserna på den högsta nivån sedan 1999. Hittills i år har 4 486 aktiebolag gått i konkurs, en ökning med 37 procent jämfört med förra året.

Två stora byggentreprenörer, Fastec Sverige och Fristad Bygg, med en omsättning på över 1,5 miljarder gick i konkurs. Även snabbmatskedjan Panini har gått i konkurs.

Positivt är dock att antalet nystartade företag är nu på samma nivå som 2019, med en minskning på 17 procent jämfört med förra året.

Läs mer