Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Daniel Ek miljardsäljer i Spotify – efter rapportraset

Daniel Ek, vd Spotify. Foto: Press

Spotify-grundaren Daniel Ek planerar att sälja aktier för drygt 1 miljard kronor. Beskedet kommer kort efter bolagets rapport för det andra kvartalet och sedan dess har aktiekursen fallit med drygt 10 procent.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Spotifys grundare och vd Daniel Ek planerar att sälja aktier i det egna bolaget till ett värde 100 miljoner dollar, eller drygt 1 miljard kronor. Det framgår av handlingar som har lämnats in till SEC, den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, under gårdagen.

Daniel Ek säljer totalt 675.000 aktier och det är banken J.P. Morgan som har fått i uppdrag att agera mäklare.

Det framgår också av handlingarna att majoriteten av aktierna, totalt 471.565 stycken, köptes på den öppna marknaden så sent som den 5 maj 2022. 

Music Business Worldwide har fångat upp att Daniel Ek under den perioden pumpade in 50 miljoner dollar (lite över 500 miljoner kronor) i Spotify. Dagen efter sitt köp, twittrade han om sin tro på bolaget.

“Jag har alltid varit tydlig kring min starka tro på Spotify och vad vi bygger. Så jag omsätter tron i handling den här veckan genom att investera 50 miljoner dollar i $SPOT. Jag tror att våra bästa dagar ligger framför oss…”, skrev Daniel Ek och fortsatte sedan:

"Även om jag inte är skyldig att avslöja dessa köp på grund av vår status som utländskt företag, tyckte jag att det var viktigt för aktieägarna att veta."

Ett år senare är det alltså dags för en större försäljning.

När Daniel Ek köpte aktierna i Spotify låg kursen på cirka 105 dollar, vilket kan jämföras med Spotifys senaste stängningskurs på 144,52 dollar.

Beskedet om försäljningen kom två dagar efter Spotifys kvartalsrapport för det andra kvartalet. Även om antalet betalande användare hade ökat betydligt snabbare än vad Spotify själva hade räknat med, så var marknaden allt annat än nöjda med siffrorna som visades upp och aktien rasade. Sedan rapporten har aktien tappar drygt 10 procent i värde.

Breakit har sökt Spotify och en talesperson kommenterar försäljningen så här:

"Som en del av sin långsiktiga finansiella planering säljer Daniel Ek några av sina aktier i Spotify. Försäljningen kommer att motsvara en begränsad del av Daniel Eks innehav i företaget."

Det är formellt Daniel Eks cypriotiska bolag D.G.E Investments som står som säljare. Bolaget kontrolleras helt av Daniel Ek själv, han ägde vid årsskiftet drygt 31,3 miljoner aktier i Spotify.

Läs mer