Sök

Svenska parkeringsappen Easypark drar in mer än 400 miljoner – “Kommer fortsätta öka”

EasyparkApparKonsument

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Easypark växer både omsättningen och rörelseresultatet markant.

Den svenska parkeringsappen Easypark har vuxit fram till något av en global jätte på sitt område, och finns idag i över 3200 städer i 20 länder. Tillväxten ska både ha skett organiskt och via förvärv, bland annat via ett köp av BMWs och Daimlers parkeringapp Park Now 2021.

Bolaget är grundat i Sverige och har sitt säte här, men har sitt moderbolag registrerat i Norge vilket gör att vi inte har någon komplett bild för hela koncernen. 

Det står nu i alla fall klart att bolaget växer sina intäkter rejält i Sverige.

Nettoomsättningen uppgick till 416 miljoner kronor under 2022, vilket är en ökning från 338 miljoner kronor året innan. 

Bolaget har också stora “övriga rörelseintäkter” för både 2021 och 2022. Nu ökade de från 369 till 482 miljoner kronor.

I en not framgår det att nettoomsättningen gäller de parkeringsrelaterade intäkterna i Sverige, medan övriga rörelseintäkter inkluderar “ersättning för koncerninterna tjänst, ersättning inom ramarna för ‘transfer pricing’ samt stöd för korttidspermittering.”

“Bolaget har under 2022 bland annat utvecklat och lanserat ett antal nya tjänster i appen riktade mot både privat- och företagskunder”, skriver Easypark om fjolåret i bokslutet.

“Utöver nya tjänster har bolaget också på ett gott sätt utökat sin distribution till att omfatta fler städer och parkeringsoperatörer. Därtill kraftigt breddat samarbeten med ett stort antal laddaktörer och därigenom erbjudandet för bilister avseende elbilsladdning, en marknad under kraftig tillväxt.” 

Bolaget visar också ett rörelseresultat på 66 miljoner kronor för 2022, upp från 50 miljoner kronor året innan. 

Det ska dock noteras att marginalerna var ännu högre förut. Till exempel omsatte man 227 miljoner kronor, med ett resultat på 154 miljoner kronor år 2019. 

Vd-byte i våras

Tidigare i år steg Johan Birgersson ned från vd-posten efter 14 år, för att istället agera som senior rådgivare för bolaget framåt. Istället klev Cameron Clayton in på vd-posten.

“Företaget har en fantastisk historia och jag är verkligen imponerad av den starka kulturen och engagemanget bland alla anställda. Med förvärvet av Park Now är Easypark på god väg att hjälpa städer runt om i världen att bli mer beboeliga. Jag ser en mycket ljus framtid framför mig och jag ser fram emot att få vara en del av den här resan", sa Cameron Clayton i ett pressmeddelande då.

Easypark skriver i bokslutet att de räknar med att den positiva trenden fortsätter framåt.

"Bolaget bedömer att intäkterna kommer att fortsätta att öka under de kommande åren."

“Resultatprognoser för år 2023 och de kommande två åren som ryms inom bolagets affärsplan pekar på fortsatt tillväxt och lönsamhet."

 

Läs mer