Sök

Skogsjättarna satsar miljoner på Nordic Forestry Automation

Nordic Forestry AutomationAISkogsbruk

Lars Svensson och David Gillsjö, grundare av Nordic Forestry Automation. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nordic Forestry Automation ska automatisera skogsmaskinger. Nu får bolaget 10 miljoner kronor i investering av bland annat Sveaskog och Södra.

AI-bolaget Nordic Forestry Automation (NFA) vill, som namnet antyder, automatisera skogsarbete. Genom att kombinera sensorteknik från autonoma fordon och AI-algoritmer har bolaget tagit fram en teknik som hjälper föraren i en skogsmaskin att besluta vilka träd som ska avverkas och hur många.

Nu har tekniken lockat till sig intresset från flera investerare, där Sveaskog, Södra Ädla och Almi Invest Syd tillsammans går in med 10 miljoner kronor i bolaget.

“Att köra skogsmaskin i gallring är ett hantverk som kräver hundraprocentigt fokus och tar flera år att bemästra. Den sammantagna kognitiva belastningen är jämförbar med en stridspilots. Sensor-baserade förarstöd ger bättre förutsättningar för föraren och skogsägaren att gynna skogens alla värden”, säger Lars Svensson, vd för NFA och fortsätter:

“Vi är glada att kunna fortsätta utveckla tekniken tillsammans med våra nya delägare” 

NFA grundades 2021 av Lars Svensson och David Gillsjö. Duon träffades genom Wallenbergs AI-fokuserade forskningsprogram WASP och teknologin baseras på deras tidigare forskning. 

Med hjälp av investeringen ska bolaget öka sin utvecklingstakt och systemet ska under hösten i år börja sätta förserie-enheter i kontinuerlig drift hos Sveaskog, Södra och SCA. 

“Investeringen och det nära samarbetet med skogsbolagen gör att vi kan driftsätta systemen tidigt och fortsätta jobba nära förarna. Det är en absolut nödvändighet för att bygga system som gör riktig nytta ute i skogen – för både förare och skogsägare”, säger Lars Svensson.

Sveaskogs chef för skogsteknik Anders Järlesjö kommenterar investeringen så här:

“De har med sitt gallringsstöd, som på ett flexibelt och kostnadseffektivt sätt gör arbetet enklare för våra medarbetare i skogen, visat prov på spetskompetens. Detta är en investering vi tror mycket på.”

Läs mer