Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

VanMoof tog in miljardbelopp – nu går de i konkurs

Nederländska VanMoof har tvingats ansöka om konkurs.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den hajpade nederländska elcykeln VanMoof har gått i konkurs. Det skriver The Verge som har tagit del av ett internt mejl som skickades ut efter beslutet i en nederländsk domstol. 

VanMoof har tidigare gjort sig kända både för sina moderna och stilrena elcyklar, men också för att ha tagit in stora summor pengar via investerare. I september 2020 tog bolaget in 40 miljoner dollar (cirka 410 miljoner kronor i dagens penningvärde) i en nyemission ett år senare fyllde bolaget kassan igen – den gången med 128 miljoner dollar (cirka 1,3 miljarder kronor).

Något som fick bolaget själva att kalla sig det “bäst finansierade elcykelföretaget i världen”.

Sedan tidigare hade VanMoof, som grundades 2009, också rest kapital via crowdfunding. Totalt tog bolaget in 182 miljoner dollar i kapital (cirka 1,9 miljarder kronor) genom åren och idag säger sig bolaget ha runt 190.000 kunder världen över, enligt BBC.

Men nu verkar det alltså som att resan har tagit slut. Åtminstone för de nuvarande ägarna.

Konkursförvaltaren kommer att leta efter köpare till hela eller delar av verksamheten.

VanMoofs grundaren Taco och Ties Carlier skriver följande till anställda i ett mejl som The Verge har tagit del av:

“De senaste veckorna har Ties och Jag (Taco reds.anm) försökt hitta en framtid för VanMoof. Vi är oerhört ledsna över att behöva berätta att, trots våra bästa ansträngningar, så har vi inte lyckats och vi var tvungna att ansöka om konkurs. [De] som nu är förvaltare kommer nedan att förklara vad det betyder för er, men vi vill ägna en kort stund år att tacka er alla från djupet av våra hjärtan.”

Läs mer