Sök

Femtech-uppstickaren är först ut i världen – dubblar sitt andra år och tar in 14 miljoner

Leia HealthFemtech

Sandra Wirström och Astrid Gyllenkrok Kristensen är grundarduon bakom Leia Health. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Leia Health är förlossningsappen som som lägger allt krut på det som händer efter BB. Uppstickaren beskrivs som världens första postpartum-hälsotracker – och affärsidén backas av tunga profiler.

Nu visar den färska årsredovisningen att bolaget växer och att det dessutom plockat in ytterligare 14 miljoner kronor från flera VC-firmor.

Svenska Leia Health står bakom världens första postpartum-hälsotracker. Tanken är att användaren gör dagliga inchekningar och i retur får skräddarsytt och datadrivet stöd från en rad experter för att förbättra både den fysiska och mentala hälsan efter en förlossning. 

Uppstickaren var med i Breakits femtech-kartläggning förra året och grundades av Astrid Gyllenkrok Kristensen, med bakgrund inom affärsutveckling, och Sandra Wirström, som varit produktägare på preventivmedelappen Natural Cycles, för bara två år sedan. Leia är alltså ganska ny i gamet men ägarlistan vittnar redan om en stor tilltro till bolagets idé och potential. 

Norrskens tidigare vd Erik Engellau-Nilsson har investerat i bolaget. Det har också Crista Galli Ventures, ängelnätverket Nyfikna Investerare, Fast Track Malmö, Liseno, Johan Flodin (Kry), Jonas Axelsson och Erwan Lemmonier (Spotify.)

2021 omsatte Leia Health blygsamma 1,3 miljoner kronor med ett breakeven-resultat. Det ska dock understrykas att det var bolagets första år, eller rättare sagt bolagets första nio månader.

Hur gick det då 2022, när Leia Health kanske blivit lite varmare i kläderna? Breakit har svaret och kan ge en lägesrapport. 

Enligt den färska årsredovisningen så omsatte Leia Health 2,6 miljoner – en fördubbling från 2021 (som visserligen bara var 9 månader långt). Rörelseresultatet landade på minus 1,7 miljoner kronor. 

I årsredovisningen framkommer också att bolaget efter årsskiftet, alltså i januari i år, gjorde en nyemission på 14 miljoner kronor som värderade bolaget till 67 miljoner kronor. 

När Breakit når Leias vd Astrid Gyllenkrok Kristensen bekräftar hon att allt går enligt plan, sett till omsättning och resultat. Kapitaltillskottet ska användas till produktutveckling och att ”bygga ett team i världsklass”, meddelar hon i ett skriftligt svar. 

I den senaste kapitalrundan deltog både nya och gamla investerare. På listan över nya finns VC-firmorna Norrsken, Unconventionaö Ventures, Peoples Ventures samt affärsänglarna Anna Liden Cederholm och Sofie Quidenus-Wahlforss

Ambitionerna framåt för Leia Health är att etablera appen som Sveriges bästa företagsförmån under föräldraledigheten, enligt Astrid Gyllenkrok Kristensen.

Vd:n avslöjar inga prognoser för årets omsättning och resultat men säger att bolaget ser väldigt positivt på 2023. Hon uppger att bolaget i nuläget har ”tusentals användare på 10 olika marknader”. 

Läs mer