Sök

Peter Lindholm grundade miljardbolaget Frontier Car Group – här är hans nya satsning Unaric (som fyllt kassan med 375 miljoner)

UnaricSaaS

Peter Lindholm, medgrundare av Frontier Car Group, framför en vy av San Francisco med Salesforce-tornet till höger. Bilden är ett montage Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han var med och byggde upp bilplattformen Frontier Car Group till ett mångmiljardbolag. Nu ska han bygga en förvärvsmaskin som ska shoppa SaaS-bolag kopplade till Salesforce.

“Vårt uppdrag är att hjälpa grundare av mjukvarubolag att ta nästa steg”, säger Peter Lindberg.

Peter Lindholm som bland annat var med och startade den digitala bilplattformen Frontier Car Group, värderade till nästan sju miljarder när Breakit skrev om dem 2019, är aktuell som en av tre initiativtagare till nytt prestigefyllt projekt som ska förvärva, växa och slå samman  oberoende mjukvarubolag som byggt sin produkt utifrån världens största SaaS-bolag, Salesforce.

Det framkommer i ett pressmeddelande under onsdagen. 

Det nya bolaget heter Unaric och Peter Lindholm kommer att axla rollen som ordförande. Han är också grundare av bolaget  med serieentreprenören James Gasteen.

Tiilsammans med produktchefen Neil Crawford och finanschefen Moritz Birke utgör de kvartetten som nu sjösätter bolaget. 

Och de gör det inte på tom kassa. I veckan tog Unaric in 35 miljoner dollar, motsvarande 375 miljoner kronor, i en såddrunda som bestod både av lån och kapital. Där backades bolaget av den brittiska VC-firman Localglobe. 

Salesforce har över 4.000 oberoende mjukvaruförsäljare vars produkter är kopplade till bolagets system. Totalt var alla dessa bolag värda 29 miljarder dollar 2021.

Dessa bolag erbjuder små punktlösningar till problem men har ofta svårt att skala upp på egen hand. Enligt siffror som Unaric tagit fram så har en majoritet av bolagen som bygger sina produkter på Salesforce ekosystem mindre än 5 miljoner dollar, över 50 miljoner kronor, i årligt återkommande intäkter. Det är där Unaric ska komma in och låsa upp en större potential. Genom att köpa upp bolagen kan produkterna säljas tillsammans vilket bäddar för en kraftigare tillväxt. 

”Vi har satt samman ett team av människor som förstår vad som krävs för att skala ett mjukvarubolag och det finns en stor potential för konsolideringar i sektorn just nu. Vårt uppdrag är att hjälpa grundare av mjukvarubolag att ta nästa steg – oavsett om det handlar om att stanna kvar i bolaget de har grundat eller om de vill göra en exit”, säger Peter Lindholm. 

Unarics första förvärvade portföljbolag är Salesbolt. Ytterligare 10 till 15 bolag väntas köpas upp i år. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer