Sök

Nya tjänsten användes fel – nu stänger Anyfin ner 45.000 sparkonton

Anyfinfintech

Mikael Hussain, vd och grundare Anyfin.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Anyfin nådde inte fram till rätt målgrupp med sin nya sparprodukt. Nu fimpas tjänsten – trots att den lockat till sig tiotusentals användare.

Anyfin är fintechbolaget vars affärsidé är att ta över kunders befintliga krediter i utbyte mot att de får sänkt ränta. Bolaget har beskrivit sig som kreditvärldens “good guys” men har också kritiserats för att ha marknadsfört snabba lån för att betala elräkningarna. Förra året blev bolaget omskrivna i Breakits spalter för en något udda personalförmån: terapi för alla

I början av förra året lanserade Anyfin en ny tjänst i bolaget, sparkonton. Satsningen gjordes i samarbete med Erik Penser Bank. Men det blev inte som bolaget ville, skriver DI

Anyfin stänger därför ner satsningen, trots att man har 45.000 användare i Sverige. Enligt Anyfins vd och medgrundare Mikael Hussain är orsaken att man inte lockade rätt målgrupp. Tanken var nämligen att kundgruppen genom så kallat ”smarta hacks” skulle bygga en buffert för att snabbare betala av sina skulder och undvika krediter, inte att det skulle fungera som ett traditionellt sparande. 

”Den har främst använts av andra målgrupper som såg det som en ren sparprodukt”, säger han. 

"Tjänsten har inte uppnått syftet som vi var ute efter".

Lärdomarna och tekniken från sparprodukten ska nu tas tillvara i en ny produkt som kommer att lanseras inom kort. 

De användare som nu kommer att få sina konton nedstängda kan föra över sitt sparande till Erik Penser Bank. 

Anyfin omsatte 2021, med dotterbolagen inräknade, 130 miljoner kronor med en förlust på 199 miljoner kronor. Mikael Hussain säger till DI att 2022 har inneburit god tillväxttakt. 

Läs mer