Sök

Jocke & Jonnas tidigare ekonomichef Danjal Kanani åtalas efter börshaveriet: “Förlorat extrema pengar”

Influencer PanelNewton NordicSociala medier

Danjal Kanani, Jocke och Jonna Lundell. Foto: TT/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Danjal Kanani skulle hjälpa influencerparet Jocke & Jonna att ta över ett börsbolag – något Breakit har följt i en lång granskning.

Men projektet havererade och nu åtalas Danjal Kanani för marknadsmanipulation.

“Jag är jätteförvånad över åtalet och tycker det är tråkigt”, säger han till ETC.

Många av Breakits trogna läsare minns säkert när tv- och medieprofilerna Joakim Lundell och Jonna Lundell tillsammans med flera andra personer i princip kapade det börsnoterade teknikbolaget Newton Nordic. 

Turerna var många. Det hela satte igång hösten 2021. Då avslöjade Breakit att Jocke och Jonna, tillsammans med Danjal Kanani (som vid den tidpunkten kallades parets ekonomichef) hade gjort upp planer med Newton Nordics storägare – ett skandalomsusat bolag som heter Capital Conquest.

I korthet var den storslagna planen att Newton Nordic skulle förvärva ett bolag som hette Influencer Panel.

Influencer Panel skulle driva en plattform där annonsörer kunde kopplas ihop med influencers.

Betalningen för förvärvet skulle ske med egna aktier och som ett resultat skulle Jocke och Jonna och deras allierade bli storägare i det börsnoterade bolaget.

Det kända influencerparet skulle sätta sig i styrelsen och Danjal Kanani skulle bli vd.

Sedan blev det kaos.

Newton Nordic protesterade mot planerna, aktien handelsstoppades, börsens disciplinnämnd kopplades in efter bristfällig information från de inblandade, Jocke & Jonna lämnade styrelsen och har i efterhand medgett att de tog sig vatten över huvudet när de gick in det börsnoterade bolagets styrelse. Till slut, i början av 2022, kastade börsoperatören Nasdaq ut bolaget och aktien.

"Bolagets ledning saknar erforderlig kompetens och erfarenhet", skrev Nasdaq bland annat.

Men det rättsliga efterspelet upphörde inte där.

Dålig stämning

Nu åtalas nämligen Danjal Kanani för marknadsmanipulation i sin roll som vd för Newton Nordic, alltså i bolaget som influencergänget med Jocke och Jonna i spetsen ville ta över. Det rapporterar tidningen ETC

Danjal Kanani ska enligt åtalet, som initierats av Ekobrottsmyndigheten, vilselett aktiemarknaden. I centrum för åtalet finns en kvartalsrapport som Newton släppte hösten 2021 och enligt anklagelserna gav denna sken av att förvärvet av Influencer Panel redan var klappat och klart, trots att det formellt inte alls var så. 

”Förvärvet var dock inte genomfört när kvartalsredogörelsen offentliggjordes och något bindande avtal mellan parterna om en överlåtelse fanns inte. Informationen i kvartalsredogörelsen var därmed i centrala delar felaktig eller i vart fall ofullständig och missvisande”, skriver Ekobrottsmyndigheten i stämningsansökan enligt ETC:s rapportering. 

Rättegången är planerad till slutet av september i år. Danjal Kanani nekar till brott. 

“Jag är jätteförvånad över åtalet och tycker det är tråkigt. Det har varit väldigt tydligt i allas ögon att affären inte är klar, det har bevakats i medier och stått på förstasidan överallt”, säger han till ETC. 

Han säger även att han “förlorat extrema pengar” i och med det havererade börsäventyret. Och det kan bli mer. Om han inte döms för marknadsmanipulation kan åklagarens andrahandsyrkande komma i spel – en sanktionsavgift på en halv miljon kronor. 

Noterbart är att Danjal Kanani i slutet av 2022 lämnade alla styrelser kopplade till Joakim och Jonna Lundell, däribland Jocke & Jonna AB och Joakim Lundell Invest AB. Huruvida avhoppen hade en koppling till det då framtida åtalet är inte känt. 

“Jag lämnar alla styrelseuppdrag. Det är dags att fokusera på mig själv och vara lite egoistisk. Jag känner länge att detta är ett steg jag behövt ta förr eller senare. Under tre års tid har jag tackat nej till mycket och strukturerat upp framtiden. Jag har även gjort några fina affärer som framtiden får visa er”, sa Danjal Kanani i december till Influens.se.

Läs mer