Sök

Klarna vinner mot Pablo Escobar Inc (och Olof Gustafsson) – behöver inte betala ut pengar

KlarnaPablo Escobar Incfintech

Olof Gustafsson, vd på Escobar Inc

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Vinner segdragen tvist med Pablo Escobar Inc.

I december har det gått 30 år sedan den colombianske knarkbaronen Pablo Escobar sköts till döds vid ett flyktförsök. Hans arv och varumärke förvaltas numera av bolaget Pablo Escobar Inc med dess svenske vd Olof Gustavsson. Gustavsson har blivit en kontroversiell figur i Sverige och det har bland annat gjorts en dokumentär i SVT om honom och även vi här på Breakit träffade honom för en intervju för ett par år sen. Då sa han:

Jag stämmer vem som helst, hur som helst och när som helst”, till vår reporter Tobias Blixt.

Strax efteråt stämde han också den svenska betaljätten Klarna. Konflikten handlade om telefoner som Escobar Inc har sålt. Via Olof Gustafssons svenska bolag Affideer slöt Escobar Inc avtal med Klarna om att använda deras kassalösning för att sälja vikbara, guldiga telefonern. Redan efter ett par dagar stoppades försäljningen och Klarna frös pengarna eftersom de hade fått indikationer på att telefonerna aldrig skulle levereras. Klarna betalade alltså inte ut pengarna till Escobar Inc, utan höll dem för att konsumenterna skulle kunna få sina pengar tillbaka. 

Escobar Inc stämde först Klarna i USA men drog senare tillbaka den och stämde istället Klarna i Sverige via Affideer.

“Det är svårare för dem att komma undan här”, sa Olof Gustavsson. 

Nu har fallet avgjorts i tingsrätten och det blev Klarna som gick vinnande ur striden rapporterar Dagens Industri. 

Olof Gustafsson har hävdat att Escobar Inc sålde telefoner för 3 miljoner kronor men yrkade på ytterligare 6 miljoner för att händelsen skulle ha svärtat ner Escobars namn. Men istället för nästan 10 miljoner åker nu bolaget på att betala även Klarnas kostnader. 

Tingsrätten anser nämligen att Affideer (i praktiken Escobar Inc) inte har kunnat bevisa att de har levererat några telefoner.

Men frågan är om det sista ordet är sagt i den här frågan eftersom tingsrättens dom kan överklagas.

Läs mer