Sök

Så mycket vill tech-arbetare ha i lön – och så mycket skiljer det sig mellan män och kvinnor

Karriär

Foto: Istockphoto

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Att veta vad man ska kräva i lön kan vara svårt – men vad begär personer inom tech i ersättning av sin arbetsgivare?

Breakit har tagit del av en rapport från rekryteringsbolaget Demando som avslöjar siffrorna och hur mycket de skiljer sig mellan kvinnor och män.

Du vet hur det är. Tanken slår en då och då, den senaste tiden allt oftare. Hjärnan känns trött och det är svårt att engagera sig och vara entusiastisk. Det är dags att byta jobb – och ta tillfället i akt att boosta lönen. Eller kanske är man nyutexaminerad och ska in i arbetslivet i den heta techsektorn. 

Men vad ska man kräva i ersättning för sitt hårda slit?

Demando, som matchar arbetssökande med arbetsgivare inom tech, har släppt en rapport som visar vad talangerna har för löneanspråk. I och med att arbetssökande lägger in sitt löneanspråk i bolagets databas går det att göra en analys.

Det ger en uppfattning om hur tech-talanger själva värderar sin kompetens, enligt Mathias Deljerud Hamlin, som är vd och medgrundare av bolaget bakom rapporten.

Resultatet är tydligt. 

Kvinnor ber generellt om lägre lön än män i samma roll och med motsvarande erfarenhet. Sett till vissa roller är skillnaderna upp till 14.000 kronor.  

Mathias Deljerud Hamlin är inte förvånad. 

“Vi har tidigare sett liknande tendenser, att män begär högre lön än kvinnor”, skriver han i rapporten. 

Så vad begär kvinnor och män i techbranschen i kronor och ören? 

Medianen i löneanspråket ligger på 40.000 kronor, sett till alla utvecklare. Tittar vi endast på vad kvinnorna begär är siffran lägre: 35.000 kronor. Tittar vi på vad männen är siffran uppe på 40.000 kronor. 

Om vi vänder oss till personer inom UX/Design är medianen 37.000 kronor, sett till samtliga. Men även här finns det en skillnad mellan könen. Kvinnor begär 35.000 kronor och män 39.750 kronor.

Blickar vi istället mot arbetsområdet “data” är skillnaderna ännu större. Medianen i löneanspråket är 45.000 kronor.  Kvinnor begär däremot, även här, mindre än män. Kvinnor gör ett löneanspråk om 40.000 kronor medan män är uppe på 50.000 kronor. 

Det finns dock några undantag, där kvinnors och mäns löneanspråk är på ungefär samma nivåer, samt att kvinnor begär högre lön. Exempel är bland utvecklare och UX/Designers som är helt nya på arbetsmarknaden samt har jobbat några år. 

Rapporten baseras på data från 10.000 kandidater som har registrerat sig på Demandos rekryteringsplattform under 2022 samt 2023. 

Det är alltså vad talangerna begär. Men vilka bolag betalar bäst? Breakit har listat techbolagen som betalar högst lön – läs hela kartläggningen här. 

Läs mer