Sök

Ny rapport visar: Klarnas förlust minskar

Klarna

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Klarnas resa mot lönsamhet fortsätter med ganska stora steg, visar rapporten för det första kvartalet.

Samtidigt ligger förlusterna fortfarande i miljardklassen på kvartalsbasis.

Klarna redovisar rörelseintäkter (netto) om 4.285 miljoner kronor för det första kvartalet (januari-mars), en ökning från 3.551 miljoner motsvarande period förra året, eller med 21 procent.

Rörelseresultat klockade in på minus 1.185 miljoner kronor, en förbättring från minus 2.538 miljoner första kvartalet 2022.

“Under det här kvartalet lyckades vi på ett imponerade sätt öka GMV och intäkterna, och samtidigt lyckades vi minska kostnaderna och kreditförlusterna, och vi investerar även ambitiöst i AI-drivna produkter”, skriver Sebastian Siemiatkowski i rapporten.

Kreditförlusterna, som ingår i rörelseresultatet, uppgick till 775 miljoner kronor under delårsperioden (-1.189).

Längst ner i resultaträkningen hittas en nettoförlust på 1.271 miljoner kronor, upp från -2.570 miljoner. 

Hur stor del av tillväxten, och resultatförbättringen, som kommer från positiva valutaförändringar vill inte bolaget uppge. USA och Tyskland är bolagets största marknader och den svenska kronan, som Klarna redovisar i, var svagare under inledningen av 2023 än under starten av 2022 i relation till både dollarn och euron. 

Prognosen

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har lovat bolaget gå med vinst kring sommaren som kommer. I början av april avslöjade Breakit att Klarnas lönsamhetsambition internt kallas “Get-to-net” och att de två första månaderna hade inneburit lägre förluster än föregående året. Den interna prognosen pekade mot en förlust om drygt 1 miljard kronor, skrev Breakit då också.

“Vi är på väg att nå lönsamhet under det här året samtidigt som vi revolutionerar shopping och betalningar genom vårt AI-drivna sätt”, skriver Sebastian Siemiatkowski i fredagens rapport. 

Lite längre in i rapporten skriver Klarna att lönsamhet ska nås på månadsbasis under årets andra hälft.

Enligt det underlag som Breakit tog del av i början av april, som alltså visade Klarnas interna och hemliga prognoser, kommer resultatet före skatt ligga på plus för första gången i juli, och då bara strax över nollstrecket. Första månaderna med lite mer substantiella vinster blir november och december – om prognoserna visar sig stämma vill säga. 

Läs mer