Sök

Svenskarna drogs med i Gamestop-hajpen – så många miljoner gick upp i rök

gamestopGamingAktier

Foto: TT / Skärmklipp

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Den märkliga och galna historien om Gamestops kursrally har drabbat 130.000 svenskar.

Gamestop – som är världens största butiksåterförsäljare av tv-spel – blev i januari 2021 en av de största börssnackisarna på länge. Aktien hade då inom loppet av några dagar stigit med 1500 procent. 

Skandalen blev starten på ett nytt fenomen kallat “meme-aktier” och som sedan dess har blivit både Netflix-dokumentär och skrivits böcker och uppsatser om.

Hängivna småsparare hade samlats i gruppen WallStreetBets (med 2,2 miljoner användare) på nätforumet Reddit. Här bestämde de sig för att aggressivt handla aktien i syfte att driva upp kursen, i ett sätt att skaka om på Wall Street. Aktien var nämligen innan kursrallyt utdömd av amerikanska hedgefonder. De hade genomfört en så kallad blankning, vilket betyder att de satsat pengar på att kursen skulle falla.

Av de som handlade var 130.000 personer svenskar – som tillsammans förlorade cirka 72 miljoner kronor.

Det här konstaterar Finansinspektionen i en analys som de precis släppt.

De allra flesta var unga män som köpte aktier för relativt små belopp, men förlorade en stor del av vad de investerat.

Mathias Lien Oskarsson är analytiker på staben ekonomisk analys på Finansinspektionen.

“Den här typen av handel är väldigt riskfylld. De flesta som investerade i Gamestop förlorade pengar på handeln, även om det fanns stora skillnader i utfall där några tjänade mycket pengar och andra förlorade stora summor”, säger han i en kommentar till Breakit.

Aktiemäklarna blev rika

De som gick vinnande ur affären var till slut aktiemäklarna på grund av utlandstransaktioner.

“Svenska investerare behöver betala såväl courtage- som valutaväxlingsavgifter när de handlar i utländska aktier. Som investerare är det alltid viktigt att vara införstådd i vilka avgifter aktiehandel innebär”, säger han.

Efter att Gamestop-härvan uppdagats fortsatte kursrallyt i flera månader med rusning, ras och sedan rusning igen. När Reddit-diskussionerna började låg aktien i cirka 20 dollar, för att nå sin högsta notering på 483 dollar en månad senare.

Det rapporterades även om att andra aktier hade drivits upp med samma metod, däribland den amerikanska biografkoncernen AMC, som drabbats hårt av minskade biobesök efter pandemin.

Majoriteten av alla svenskar som handlat Gamestop-aktien hade sålt av hela innehavet vid årsskiftet 2021/2022.

LÄS MER: Haussades på nätforumen – nu lanserar Gamestop kryptoplånbok

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer