Sök

Kursslakt i Embracer efter förlorade miljardkontraktet – 23 miljarder upp i rök

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, grundare och vd Embracer

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Speljätten Embracer stänger böckerna för ett ”utmanande år” och skruvar ner prognoserna för nästa.

Sent i natt kom beskedet att det på börsen hårt prövade bolaget tappar ett kontrakt värt 20 miljarder kronor – vilket ska ha tagit ledningen och styrelsen på sängen.

Aktien faller nästan handlöst efter de beska beskeden.

Nu släpper det svenska spelbolaget Embracer rapport för sitt fjärde kvartal. Bolaget har redan vinstvarnat för att räkenskapsårets rörelseresultat för helåret skulle komma in lägre än det intervall på 8-10 miljarder kronor som låg i prognosen. 

I samband med den nya rapporten skruvar speljätten även ner prognosen för nästa år. Väntat är ett justerat rörelseresultat på mellan 7 och 9 miljarder kronor. Det kan jämföras med prognosen tidigare på mellan 10,3 och 13,6 miljarder.

Embracer omsatte 9,4 miljarder kronor i fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med 5,3 miljarder under Q4 2022. Den organiska tillväxten uppgick till minus 4 procent under perioden. Rörelseförlusten landade samtidigt på 95 miljoner kronor.

”Det har varit ett utmanande år som påverkades negativt av spelförseningar, svagare konsumentefterfrågan och svalt mottagande av vissa större lanseringar”, skriver Embracers vd Lars Wingefors i samband med bokslutet. 

”Sent inatt blev vi informerade att ett större strategiskt samarbete som förhandlats under sju månader inte kommer att bli verklighet.”

Enligt Wingefors låg det aktuella avtalet på 2 miljarder dollar, över 20 miljarder kronor, i utvecklingsintäkter under en period på sex år. 

”Avtalet skulle ha täckt redan aktiverade kostnader för ett antal av spel med stor budget, men även bidragit till att förbättra förutsägbarheten för vinst och kassaflöde på både medellång och lång sikt under tiden för spelens utveckling.”

Besparingar

Embracer-vd:n skriver vidare att man har en solid pipeline med pågående utvecklingsprojekt men att flera av dessa projekt kommer att kräva mer tid för att leva upp till högt ställda förväntningar när det gäller kvalitet.

Lars Wingefors ger i vd-ordet också en hint om att det kan komma besparingar.

Vi arbetar aktivt med effektiviseringsinitiativ som kommer att presenteras framöver.”

Initiativen beräknas ha positiv effekt på vinstmarginaler och kassaflödeskonvertering för året 2023/2024 och nå full effekt 2024/25.

Kursslakten

Nyheten om det tappade avtalet och den sänkta prognosen för det nya räkenskapsåret kommer bara två veckor efter Embracers vinstvarning för det fjärde kvartalet. Aktien är efter lunch ner mer än 45 procent, vilket betyder att 23 miljarder kronor av börsvärdet är utraderat på en halv dag. 

Och redan innan vinstvarningen var ägarna hårt prövade. Nedgången under de två senaste åren uppgick till 64 procent – före onsdagens börsöppning vill säga. 

Lars Wingefors äger nästan 21 procent av aktierna.

Näst största ägare är Savvy Gaming Group (SGG), som kontrolleras av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Sedan saudierna köpte in sig för 10 miljarder kronor i det svenska spelbolaget i juli var det till kursen 103,47 kronor. I skrivande stund kostar en Embracer-aktie runt 23 kronor styck. 

Läs mer