Sök

Mathem tar in 1 miljard – nya ägare kommer in

MathemVerdanee-handel

Johan Lagercrantz, Mathem

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Mathem har tagit in 1 miljard kronor i ny finansiering.

Matbutiken stöttas av de befintliga storägarna – och några nya aktörer

Det har varit många turer i och kring e-handlaren Mathem under de senaste månaderna. Tidigare i våras köptes Kavall och i förra månaden kunde Breakit avslöja att bolaget var på väg att ta in riktigt många miljoner. Den rundan är nu i hamn.

I ett pressmeddelande på onsdagen skriver Mathem att bolaget har säkrat omkring 1 miljard kronor. 

“Kapitalet skall användas för att finansiera bolagets affärsplan mot lönsamhet samt ytterligare stärka positionen som den ledande matbutiken på nätet i Sverige”, skriver Mathem. 

Befintliga storägare som Kinnevik, Axfood, Verdane och AMF deltog med vad Mathem kallar “betydande belopp” i rundan. 

“Därtill var det ett brett stöd från övriga aktieägare och nya investerare såsom Bonnier Ventures och VNV”, skriver bolaget vidare.

Noterbart är att Bonnier Ventures (som numera heter Bonnier Capital) och VNV var ägare i Kavall som alltså köptes upp av Mathem för någon månad sedan. I samband med den affären förband sig Kavall-ägarna att vara med den idag aktuella rundan. De har bidragit med cirka 80 miljoner i transaktionen. 

Mathems vd Johan Lagercrantz säger sig vara nöjd med förstärkning av balansräkningen. 

“Vi sätter nu allt fokus på att förverkliga affärsplanen som skall se till att bolaget fortsätter sin tillväxtresa, når lönsamhet, och stärker sin position på dagligvarumarknaden i Sverige”, säger han. 

Exakt hur transaktionen var strukturerad, exempelvis om det uteslutande rör sig om en aktieemission, framgår inte av Mathems pressmeddelande. Men Johan Lagercrantz säger till Breakit att det är en blandning av nya aktier och konvertibler. Likviditetstillskottet uppgår till en bit över 600 miljoner kronor. 

Räcker detta för att ta er till lönsamhet utan ytterligare finansiering? 

“Det är vår ambition. Den här finansieringen ska räcka för att realisera vår affärsplan så som den ser ut idag. Vi ska nå ett positiv ebitda-resultat 2024 och vara kassaflödespositiva året efter”, svarar Mathems vd som på väg till bolagets lager i Larsboda när Breakit ringer. 

Du säger ambition, men är det ett löfte mot investerarna?

“Det är ett löfte mot investerarna och vi är trygga med vår affärsplan. Samtidigt, med tanke på hur de senaste åren har sett ut med ganska tvära kast på en mängd olika sätt, så måste man vara ödmjuk med att saker och ting kan hända”. 

Mathem omsatte cirka 2,5 miljarder kronor och gjorde lite mer än en halv miljard i förlust 2021. Bolaget värderades till cirka 220 miljoner kronor i emissionen, exklusive de nya pengarna. 

I pressmeddelandet skriver Mathem att  bolaget "omförhandlat sin externa lånefinansiering för att öka den finansiella flexibiliteten framöver". Johan Lagercrantz vill inte bekräfta att den formuleringen är ett omständligt sätt att skriva att Mathem brutit mot villkoren, kovenanterna, i bolagets upplåning och att man därför har tvingats skriva om avtalen. 

"Det där är mellan oss och våra långivare", säger han. 

 

Läs mer