Sök

Jocke och Jonna överklagade – då blev skattesmällen ännu större

Jocke och Jonna ABinfluencers

Joakim och Jonna Lundell. Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Youtube-parets miljonnota har vuxit.

Det var i slutet av mars som det avslöjades att influencerparet Joakim och Jonna Lundell krävdes på 5,7 miljoner kronor av Skatteverket. Tidningen Expressen var först med att rapportera om skattesmällen. 

I botten handlade det om familjen Lundells hus, en lyxvilla utanför Norrköping, som Youtube-kändisarna köpte genom sitt bolag Jocke och Jonna AB 2019 och som ofta agerar inspelningsplats. Där ska paret har gjort felaktiga avdrag för reparationer och inköp i deklarationerna för 2019 och 2020. 

I ett sms till Expressen beskrev Joakim Lundell skattesmällen som att det handlar om “en tråkig lag som heter ‘stadigvarande bostad’ som är ganska svart och vit.”

Paret överklagade beslutet hur som haver. Och beslutet omprövades av Skatteverket som nu har kommit med besked igen – och det är ett ytterligare skattetillägg på 864.000 kronor vardera för Joakim och Jonna Lundell, skriver DI som hänvisar till nyhetsbyrån Siren.

I en kommentar till Breakit skriver Joakim Lundell att omprövningen inte är klar och att det inte stämmer att summan har ändrats. Enligt Joakim Lundell har summorna hela tiden varit på 5,7 miljoner respektive 864.000 vardera, uppdelat på bolaget och privat. Han motsätter sig även uppgifterna om att skattesmällen är kopplad till Youtube och menar att det istället handlar om kostnader relaterade till en 'renoveringsserie' på Discovery+.

Det är inte heller första gången Skatteverket granskar Jocke och Jonna, som de oftast kallas. Förra året upptaxerades duon på 360.000 kronor, även då för beskattningsåren 2019 och 2020. 

Jocke och Jonna AB omsatte 22,8 miljoner kronor 2021 med ett resultat på 2,2 miljoner kronor. Breakit har tidigare rapporterat om att omsättningen för 2022 beräknas till närmare 30 miljoner kronor, men någon facit har ännu inte trillat in.

Floppad börssatsning

Youtube-paret har varit längre in i näringslivet förut. För ett par år sedan tog de, tillsammans med Danjal Kanani och genom bolaget Capital Conquest över det noterade techbolaget Newton Nordic i ett förvärv. 

Det hela slutade med att bolaget, alltså Newton Nordic, slängdes ut från börsen. I en intervju med Dagens Nyheter berättade Joakim Lundell att han tidigt insåg att de hade tagit sig vatten över huvudet.

Joakim Lundell var också en av profilerna som hakade på padeltrenden och investerade i Techton of Sweden. Influencern skulle bidra inom padelracksbolaget genom att hjälpa till med marknadsföringen. Men bara något år efter start tog det stopp i försäljningen och bolaget försattes i konkurs under våren i år. 

Läs mer