Sök

Sebastian Siemiatkowskis Flat Capital går in i bolaget bakom Chat GPT – satsar många miljoner

KlarnaFlat capitalAI

Sebastian Siemiatkowski. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Sebastian Siemiatkowskis investeringsbolag Flat Capital satsar tiotals miljoner i bolaget bakom Chat GPT.

Aktien stiger brant efter nyheten.

Det noterade investeringsbolaget Flat Capital, som kontrolleras av paret Sebastian och Nina Siemiatkowski, investerar 3 miljoner dollar, eller 32 miljoner kronor i Open AI, som är mest känt för att ligga bakom plattformen Chat GPT.

Det framgår av ett kortfattat pressmeddelande som Flat Capital skickade ut på tisdagsmorgonen. I detta beskrivs Open AI som “det banbrytande forskningsbolaget inom artificiell intelligens (“AI”) som syftar till att utveckla och leda revolutionerande AI-teknologier”

Flat Capital berättar inte hur stor (eller liten) ägarandel bolaget kommer att få i Open AI. Transaktionen väntas dock inte ha någon betydande direkt effekt på Flats substansvärde i jämförelse med det värde som presenterades i den färska rapporten för det första kvartalet.  

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski har flera gånger lovordat AI, inte minst vad gäller Klarnas möjligheter att utnyttja den nya tekniken. Nyligen berättade Klarnas produktchef David Fock om hur bolaget jobbar med AI och med just Open AI.

Open AI grundades för cirka åtta år sedan av bland andra bolagets nuvarande vd Sam Altman. Elon Musk fanns också med i kretsen av entreprenörer och AI-forskare som satte igång det nya bolaget.

“Dess forskning publiceras i toppakademiska tidskrifter och citeras av tusentals andra forskare och och har snabbt blivit en av de mest respekterade och inflytelserika organisationerna inom artificiell intelligens”, skriver Flat Capital om det nya investeringsobjektet. 

I början av 2023 gick Microsoft in med många, många miljoner i Open AI och blev ny storägare i bolaget. För några dagar sedan rapporterade Techcrunch att Open AI tagit in cirka 300 miljoner dollar från en lång rad vc-firmor, däribland Sequoia som sedan flera år är storägare i Klarna. Värderingen i den senaste transaktionen låg kring 28 miljarder dollar, eller cirka 300 miljarder kronor. 

Flat Capital, som leds av Hanna Wachtmeister, noterades på First North i Stockholm hösten 2021. Bolagets substansvärde uppgick till 321 miljoner kronor i slutet av mars. De tre största innehaven är Klarna, Instabee och Truecaller. 

Aktien i Flat fick en rejäl skjuts av beskedet. Efter cirka 20 minuters handel på tisdagen hade kursen stigit med 15 procent. Börsvärdet uppgår till drygt 260 miljoner kronor. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer