Sök

Mockberg mer än dubblar omsättningen: “Det är helt sjukt”

Mockberg
Elvira Eriksson, vd och medgrundare av Mockberg. Foto: Press.

Elvira Eriksson, vd och medgrundare av Mockberg. Foto: Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Klock- och smyckesbolaget Mockberg har flera tunga år bakom sig – men nu är det andra tider och förra året mer än dubblades omsättningen. Nu gör de en nysatsning utomlands.

“Vi tror att Tyskland kommer bli vår viktigaste marknad”, säger medgrundaren och vd:n Elvira Eriksson.

“Det är jätteroligt.”

En glad Elvira Eriksson, medgrundare och vd för Mockberg, svarar i telefon. 

“Vi mer än dubblade omsättningen från 2021 till 2022 och vi kommer säkert dubbla i år igen”, säger hon till Breakit. 

Omsättningen uppgick till 23,1 miljoner kronor, att jämföra med 10,6 miljoner kronor året innan. Resultatet är inte klart än, men enligt Eriksson går bolaget sannolikt med vinst. 2021 gjorde bolaget en förlust på - 0,2 miljoner kronor. 

“Det är helt sjukt. Att det går att göra en sån vändning är helt otroligt.”

Men det har inte alltid varit solsken hos bolaget, som citatet ovan antyder.

Som för många andra verksamheter stötte bolaget på patrull när pandemin slog till. Försäljning minskade både på nätet och i butiker, varav det sistnämnda vid den tidpunkten stod för 80 procent av bolagets totala försäljning.

Det följdes av att medgrundaren Elvira Eriksson drabbades av en olycka, vilket Breakit har berättat om tidigare. Enligt hennes egen utsago hade läkaren sagt att hon haft änglavakt. 

“Jag lever som vanligt nu. Det gör lite ont i kroppen men annars är jag helt återställd. Jag mår väldigt bra. Att det går så bra för bolaget har också gett mig ny energi”, säger hon. I bakgrunden hörs hennes åtta månader gamla son. 

Hur har ni gjort för att öka omsättningen så här mycket, med tanke på det tuffa ekonomiska läget som råder?

“Det är en kombination av olika saker. Men jag tror att det viktigaste är att vi har hittat bra produkter som målgruppen uppskattar. Jag tror att vi fastnade ganska många år i att erbjuda lite för enkla och minimalistiska klockor som folk kanske var trötta på. De nyheterna vi har släppt har verkligen fungerat, och det har varit helt avgörande för vår stora ökning.”

Förra året släppte bolaget nya smyckeskollektioner som grundaren kallar för “vattentåliga”. De tappar alltså inte färgen efter att ha använts ett tag såsom bijouterier kan göra. 

“Det är en game changer. Nu ska vi endast ha den typen av smycken, som är ‘vattentåliga’. Från och med nu producerar vi inga andra smycken än de.”

Men det har hänt mer än så inom bolaget. Förra året klev Fedja Porobic, känd som entreprenör och investerare, in som delägare.

“Han köpte in sig och köpte aktier av mig, så vi gjorde ingen nyemission.” 

Vilka utmaningar står ni inför?

“Det ekonomiska läget, helt klart. Sen har vi inte hunnit expandera så mycket utomlands än med vårt nya koncept, så det är en risk att vi inte har fördelat äggen i fler korgar än Sverige. Man vet inte hur det här utvecklar sig. Hittills har vi bara fortsatt att växa, så jag är inte orolig nu. Men man vet ju aldrig.”

Vad baserar ni prognosen om att ni dubblar omsättningen även i år på?

“Dels på utvecklingen under förra året. Dels på en satsning vi ska göra i Tyskland. Mockberg har funnits där ganska många år och det var en av våra största marknader tidigare. Vi har många leeds därifrån till vår engelskspråkiga sajt, så antagligen finns det kvar en stor varumärkeskännedom”, säger hon och fortsätter: 

“I vår lanserar vi en tysk sajt. Vi tror att Tyskland kommer bli vår viktigaste marknad. Så prognosen baseras mycket på det också. Om Tyskland skulle floppa tror jag inte att den prognosen vi har satt håller.”

Hur är det att driva bolag och ha en liten bebis samtidigt?

“Såklart är det jättemycket jobb med att både driva bolag och ha barn. Jag skulle inte säga att det är enkelt. Att vara mamma är det svåraste jag har gjort. Det är mycket lättare att vara vd. Man får kombinera det, men det här konstanta dåliga samvetet man har är inte kul. Men allt går”, säger Elvira Eriksson.

Läs mer