Sök

Brakförlust för Hedvig – förlorar 200 miljoner: “Helt enligt plan”

HedvigfintechFörsäkringar

Lucas Carlsén, vd på Hedvig. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De vill stöpa om hela försäkringsbranschen och ser intäkterna växa – tack vare villaägarna.
Samtidigt sväller förlusten kraftigt för utmanaren som upprepar sitt lugnande mantra.

Försäkringsutmanaren Hedvig blottar nu korten för fjolåret. Bolaget som grundades för cirka fem år sedan med ambition att stöpa om hela branschen ökar på flera fronter. 

Premievolymen, alltså premier för alla aktiva försäkringar, växte från 91 miljoner kronor till 165 miljoner kronor, enligt siffror som DI tagit del av. Premieintäkterna, alltså intäkterna för alla försäkringar som sålts under året, uppgick till 148 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 70 miljoner kronor året innan. 

Enligt försäkringsbolaget var villaförsäkringar en nyckel till tillväxten. Segmentet växte med hela 113 procent under året.

Men det är inte bara på intäktssidan som det växer. Även förlusten svällde under 2022 – från 167 miljoner kronor till 203 miljoner kronor.

I en kommentar till DI upprepar Hedvigs vd och medgrundare Lucas Carlsén samma budskap som i fjol, då Breakit bad honom kommentera den då aktuella brakförlusten. 

”Det är helt enligt plan”, säger han.

Enligt grundaren tar det tid och kostar pengar att bygga ett försäkringsbolag.

2022 kan ändå beskrivas som ett bitvis tufft år för Hedvig. I september stod det klart att bolaget tvingades minska personalstyrkan med tio procent

Hedvig såg också sin värdering halveras till 795 miljoner kronor i slutet av 2022 i samband med att bolaget tog in 83 miljoner kronor. 

I mars tog bolaget in ytterligare 333 miljoner kronor och fick en ny ägare i riskkapitalbolaget Adelis i en runda som värderade bolaget till omkring 670 miljoner kronor. I samband med den rundan valde Sven Hagströmers Creades att sälja alla sina aktier i Hedvig, en post som motsvarade runt 5 procent. 

Lucas Carlsén säger att försäljningen känns ”helt okej” och att han är tacksam för Creades tidiga stöd samtidigt som han välkomnar en ny ägare till nästa del av resan.

Hedvig backas bland annat av förre H&M-vd:n Karl-Johan Perssons Philian Invest, Ikea-arvtagarna Jonas och Mathias Kamprad samt techinvesteraren Nicklas Storåkers, som även är styrelseordförande

Breakit skrev om Hedvig bara häromdagen när försäkringsutmanaren lanserade en husdjursförsäkring med trumfkort på hand. I Hedvigs nya erbjudande ingår nämligen möjligheten att “vabba” katten eller hunden, alltså precis som föräldrar får ersättning av Försäkringskassan för vård av sjuka barn. 

“När vi utvecklar en ny försäkring utgår vi alltid från hur människor lever idag och ser till att ta fram försäkringsvillkor som speglar detta”, sa Lucas Carlsén i en kommentar. 

Läs mer