Sök

Esmaeilzadehs Lyvia mot börsen – ska förvärva över hela Europa

Esmaeilzadeh HoldingLyviaSaaS

Saeid Esmaeilzadeh. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Tech- och konsultkonglomeratet Lyvia siktar på att en börsnotering inom ett år (eller lite mer än så).

Gruppen, som kontrolleras av Saeid Esmaeilzadeh, har även lockat en finanskändis att bli ny styrelseordförande.

Saeid Esmaeilzadeh har under de senaste åren byggt upp en omfattande bolagsgrupp, Esmaeilzadeh Holding eller Ehab Group. En av de viktigaste beståndsdelarna i koncernen är Lyvia, en grupp bestående av 35 europeiska bolag som är verksamma inom mjukvara, digital marknadsföring, konsulttjänster och, eller, SaaS.

Nu siktar Lyvia på att notera sin aktie. En introduktion kan komma att genomföras under 2023 – eller 2024.

“Lyvia strävar efter att noteras på Nasdaq OMX i Stockholm inom 18 månader, beroende på marknadsförutsättningarna", skriver Lyvia i ett pressmeddelande på tisdagen.

Lyvia ägs till lite mer än 90 procent av Ehab Group som i sin tur ägs, enligt Holdings, till 54 procent av Saeid Esmaeilzadeh. Han är kemist i grunden och började på allvar investera i och förvärva bolag efter att ha sålt materialutvecklingsbolaget Diamorph med god förtjänst för snart fem år sedan. I Ehabs finansieringen ingår även en obligation 1,2 miljarder kronor.

Lyvia, som bildades formellt under 2022, har cirka 1.500 anställda och en omsättning kring 2 miljarder kronor. Proforma (som om alla bolag inom Lyvia hade ingått i gruppen hela 2022) uppgick den organiska tillväxten till 12 procent under fjolåret. Rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar översteg 20 procent. Ehab värderar Lyvia till nästan 4,9 miljarder kronor i bokslutet för 2022. 

Serieförvärv

I Lyvia ingår numera Mirovia och Äleven, två andra undergrupper inom Esmaeilzadeh företagsimperium vilka växt främst via förvärv och som Breakit tidigare skrivit om. Konsultinriktade Mirovia och Äleven, som haft fokus på byråer inom digital marknadsföring, upphör nu som bolagsnamn. 

Fler bolagsköp är att vänta. 

“Lyvia planerar att avisera en rad förvärv och partnerskap under de kommande månaderna över hela Europa”, skriver Lyvia på tisdagen med tillägget att det letar efter entreprenörsledda bolag i de ovan nämnda branscherna och att dessa bolag ska ha en finansiell utveckling och lönsamhet som är “best-in-class”. 

Vd för Lyvia är Sebastian Karlsson som tidigare var vd för Mirovia (som han också var med att grunda). Styrelseordförande blir bank- och finansmannen Mikael Ericson som tidigare i karriären bland annat varit vd för investmentbanken Carnegie och det börsnoterade kredithanteringsbolaget Intrum Justitia. Från det sistnämnda uppdraget fick Mikael Ericson sparken hösten 2020.

Läs mer