Sök

Creades lämnar Hedvig – säljer sin post

CreadesHedvigKvartalsrapport

Sven Hagströmers Creades säljer sitt innehav i Hedvig. Lucas Carlsén är vd på Hedvig. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Creades säljer sitt innehav i Hedvig.

"Det passade oss bra", säger Creades vd John Hedberg till Breakit om försäljningen.

Dessutom har investeringsbolaget skrivit ned värdet i ett högprofilerat, svenskt techbolag, visar den färska rapporten.

Creades, som kontrolleras av finansmannen Sven Hagströmer, har nyligen tecknat avtal om att sälja innehavet i försäkringsutmanaren Hedvig. Det framgår av den färska kvartalsrapporten från det börsnoterade investeringsbolaget. 

Hur många aktier som har sålts, till vem och varför, är frågor som inte får några svar i Creades rapport. Faktan om försäljningen är sparsam och den nämns i samband med en annan avyttring, nämligen Creades aktier i solenergibolaget Bright Sunday. 

“Sammantaget blev investeringarna i dessa två bolag en god affär för Creades som kommer tillföras SEK 76 mn i likviditet när affärerna genomförs vilket senast beräknas ske under årets tredje kvartal”, heter det i rapporten. 

Creades ägde cirka 2,5 miljoner aktier, eller nästan 5 procent, i Hedvig i början av mars, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Hedvig tog nyligen in 333 miljoner kronor via en nyemission. Då var budskapet även att bolaget skulle fokusera mer på hemmamarknaden Sverige och mindre på äventyren utomlands. 

Creades gick in i Hedvig kort efter att bolaget grundades 2017. Sedan dess har Creades växt kraftigt och det är en av anledningarna till varför försäkringsbolaget nu ratas, berättar John Hedberg för Breakit. Om bolaget ska lägga ner tid och kraft på en investering bör de helst vara större än vad innehavet i Hedvig var. 

“Så detta var ett ganska odramatiskt beslut för oss. Vi har inte varit med i de senaste rundorna och heller inte varit aktiva i Hedvig, och det ska vi egentligen vara i våra bolag enligt vår investeringsstrategi. Så det passade oss bra att ta tillvara det här tillfället nu när det kom in en större investerare i Hedvig som kan ta taktpinnen”, säger John Hedberg.

Han syftar på Adelis som ledde rundan när försäkringsbolaget tog i nya pengar i mars och som i samma veva köpte Creades aktier. 

Rapporten

I övrigt kan man notera att Creades substansvärde per aktie ökade med 6 procentenheter under första kvartalet. Därmed, skriver vd John Hedberg, ligger bolaget “än så länge bra till för att nå vårt absoluta avkastningsmål om 7,5 procent på årsbasis”. Dock var avkastningen sämre än det börsindes som Creades jämför sig med. 

“En blandning av tö och snö med andra ord”, sammanfattar han. 

I Creades onoterade portfölj har värdet på bud- och paketbolaget Instabee skrivits ned med 14 procent, eller 100 miljoner kronor. Detta motiveras med “förväntningar om en fortsatt inbromsad e-handelsmarknad”. Creades betonar samtidigt att Instabee som bolag fortsätter att visa god tillväxt och bolagets marknadsandelar växer. 

Läs mer