Sök

Siffrorna avslöjar – nu nobbas startups: “Trygga avtal viktigare än bollhav”

Gritifyjobbsök

Gritifys vd Carl-Magnus Fernqvist. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vinden har vänt. Det är storbolagens tur nu.

Storbolagen väntas locka tillbaka talangerna från startup-bolagen när lågkonjunkturen slår till med full kraft i Sverige. Techbolaget Gritify – vars affärsidé är att matcha företag och jobbkandidater – ser redan skiftet i sin data. 

Gritifys siffror visar nämligen att företag med färre än 20 anställda har tappat i attraktionskraft i en jämförelse mellan 2021 och första halvan av 2022 och det andra halvåret fram till idag. 

”På vår plattform är andelen jobbkandidater som svarar ja till fortsatt dialog med mindre företag 17 procent lägre under den senare perioden, något som sammanfaller med inflations- och räntechocken. Samtidigt upplevs större organisationer som mer attraktiva jämfört med 2021”, säger Gritifys vd Carl-Magnus Fernqvist i ett pressmeddelande.

Om det är så att en känsla av trygghet och stabilitet, vilket skulle associeras med storbolagen, vinner över entreprenörsdrivna och innovativa uppstickare så är det allvarligt för startup-scenen, säger han. 

”Startups kan få det tufft när kompetenta jobbkandidater i stället väljer stora och trygga bolag.”

Att större företag är mer attraktiva än små märks extra tydligt inom it-sektorn, enligt Gritify. Datan visar att andelen som tackar ja till vidare dialog med mindre företag är hela 45 procent lägre under den senare mätperioden. 

”Samtidigt har den positiva återkopplingen till företag med fler än 100 anställda ökat relativt med 24 procent”, säger Carl-Magnus Fernqvist. 

Ännu en trend som märks är att andelen egenföretagare på plattformen är 50 procent högre under den senare av de två jämförelseperioderna. Även detta bekräftar att trygghet blivit mer prioriterat, säger Carl-Magnus Fernqvist. Han säger att mindre bolag har en ny verklighet att förhålla sig till.

”Ett sätt är att tänka igenom vilka värden de väljer att lyfta fram i sin kommunikation till talanger. Det är kanske viktigare med trygga anställningsvillkor och förmåner så som tjänstepension framför bollhav, flipperspel och coola företagsresor.”

Ytterligare ett tecken på att det nya näringslivet har en ny verklighet att förhålla sig till är uppkomsten av fackförbund i techbranschen vilket Breakit har skrivit om, läs häroch här.

Gritify lanserades 2020 och matchar företag med anonyma jobbkandidater. När ett företag har ett jobb som matchar kandidatens önskemål till 100 procent kan företaget skicka en jobbförfrågan som kandidaten då får svara ja eller nej på. 

Kandidaterna på Gritify är tjänstemän med i genomsnitt 3,5 års eftergymnasial

utbildning och 7,5 års kvalificerad arbetslivserfarenhet. Under 2022 fördubblade Gritify antalet jobbsökare på sin plattform, från 10.000 till mer än 20.000 personer.


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer