Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Miljonskulder och uteblivna löner i Utopia Music-bolag – konkurshot från anställda

Mattias Hjelmstedt, vd på Utopia. Foto: Towe Boström

Svenske Mattias Hjelmstedts startup Utopia Music har stora skatteskulder i sitt svenska dotterbolag Utopia R&D Tech. Dessutom har flera anställda valt att lämna in en konkursansökan mot bolaget på grund av uteblivna pensionsinbetalningar. Men Utopia Music menar att de har vidtagit åtgärder och att anställda snart ska få sina löner utbetalda.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Det krisar i Mattias Hjelmstedts schweiziska startup Utopia Music. Redan i november förra året kom rapporter om nedskärningar på runt 20 procent på Utopia, vars plattform ska samla data kring musikrättigheter och förenkla betalningar i musikbranschen. Flera toppchefer ska då ha fått lämna bolaget och i januari i år bestämde sig medgrundaren Mattias Hjelmstedt för att kliva in som vd för bolaget igen.

Hur ekonomin i Utopia egentligen ser ut är det inte många som vet, men i en intervju med Billboard tidigare i år berättade Mattias Hjelmstedt att bolaget hade intäkter på över 100 miljoner euro om året. I intervjun berättade vd:n också att bolaget hade tagit in nytt kapital, utan att avslöja några detaljer, liksom att de framöver ska fokusera mer på sina finansiella lösningar för musikbranschen (de har bland annat sålt tillbaka musikdatabasen Rostr till grundarna).

Nu kan Breakit avslöja att Utopias svenska bolag Utopia R&D Tech har skatteskulder på drygt 8 miljoner kronor hos Kronofogden. Dessutom finns hela 19 betalningsförelägganden hos Kronofogden, krav som alltså ännu inte har blivit en fastställd skuld. De kraven varierar i storlek från några tusen kronor upp till miljonbelopp.

Dessutom riktas nu tre konkursansökningar mot bolaget från fackförbundet Akavia som företräder tre anställda som inte har fått pensionspremier inbetalda. Totalt rör det sig om lite över 200.000 kronor i de tre ärendena.

Ytterligare en anställd som Breakit har varit i kontakt med berättar att hen inte har fått sin lön av Utopia, som skulle ha betalats ut förra veckan. Hen har inte heller fått sina pensionspremier inbetalda på flera månader.

Ber om ursäkt till anställda

Breakit har sökt Mattias Hjelmstedt och Utopia Musics kommunikationschef för en intervju inför publiceringen av den här artikeln. De har inte svarat på våra frågor om skuldläget och ekonomin i bolagsgruppen.

Bolaget har istället valt att lämna en kommentar via en talesperson till Breakit. Där de ber om ursäkt till anställda som har påverkats: 

"Vi ber uppriktigt om ursäkt till alla berörda anställda och betonar att vi tar den här frågan mycket allvarligt. Alla försenade betalningar har identifierats och kommer att lösas inom de kommande dagarna."

Enligt bolagets uppgifter ska de också ha genomfört flera förändringar i organisationen och vidtagit åtgärder för att inom en snar framtid nå lönsamhet. 

Har planerat att ta in kapital

Utopia R&D Tech hette tidigare ISPY Group innan de köptes upp 2018. och beskrivs som en utvecklingsfokuserad gren inom Utopia med bas i Stockholm. Under 2021 var omsättningen i det svenska bolaget 67,3 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 3,6 miljoner kronor. Medeltalet anställda 2021 var 44 personer.

Inom Utopia finns också en gren för musikdistribution via dotterbolag som Proper Music Group, Absolute Label Services och UDS. I mitten av 2022 avslöjade Music Business Worldwide att Utopia planerade att ta in 300 miljoner dollar i en nyemission.

I styrelsen för Utopia R&D Tech sitter finanschefen Bastien Vidal, bosatt i Frankrike och den operativa chefen Roberto Neri, bosatt i Storbritannien.

Läs mer