Sök

Batteristartupen Nortical går i konkurs

Almi InvestNorrsken FoundationBatterier

Kristoffer Syversen och Axel Kullander, grundare Nortical. Foto: Press/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Batteristartupen Nortical var en av doldisarna som skulle lösa energikrisen. Nu går bolaget i konkurs.

Göteborgsbolaget Nortical var ett av flera doldisbolag som Breakit uppmärksammade så sent som hösten 2022. Då var det som en av 20 startups med målet att lösa energikrisen.

Nortical hade specifikt riktat in sig på att batterier och närmare bestämt en tjänst för att analysera dem. Syftet var att bättre förstå batteriernas tillstånd, förlänga livstiden och möjliggöra återanvändning.

Nyligen framkom det i handlingar från Göteborgs tingsrätt att Nortical har ansökt om och beviljats konkurs. “Bolaget kan inte betala sina skulder och denna betalningsförmåga är inte endast av tillfällig natur”, går det att läsa i ansökan som undertecknats av grundarna Kristoffer Syversen och Axel Kullander.

Konkursförvaltare är Johan Pellegrini från Rosengrens advokatbyrå i Göteborg. Han säger att bolaget försökt ta in pengar för att fortsätta verksamheten.

“Bakgrunden till konkursansökan är att bolaget under en tid har försökt få in nytt kapital, vilket dock inte har lyckats”, säger han till Breakit.

Bland Norticals tidigare investerare fanns både Norrsken och Almi Invest. Centerpartiets Elisabeth Thand Ringqvist ska enligt databasen Eivora också vara en av de största investerarna i bolaget, detta genom ägande via Marsnen AB och E14 Invest. Hon var också bolagets styrelseordförande i samband med konkursen.

Enligt konkursansökan har bolaget fortfarande pågående verksamhet och det fanns nio anställda innan konkursen. Den största fordringsägaren i konkursen är Almi företagspartner.

“Arbete med att finna en köpare till konkursboets egendom, som huvudsakligen utgörs av immateriella rättigheter, pågår”, säger Johan Pellegrini.

Det senaste tillgängliga bokslutet visar att bolaget omsatte 0,9 miljoner kronor 2021 med ett minusresultat på 3,1 miljoner kronor. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer