Sök

Hajpade betalbolaget Stripe fyller kassan – värderingen slaktas

Stripefintech

Peter Thiel har investerat i Stripe. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Stripe har blivit ett varnande exempel i Silicon Valley.

I höstas var den amerikanska betaljätten Stripe en av de som sveptes med av varselvågen i techsektorn. Bolaget som vuxit kraftigt i omfång sade upp 14 procent av personalen och landade på 7000 anställda, samma siffra som de inledde 2022 med. 

Då, i november, sa bolagets vd Patrick Collison att styrelsen missbedömde det ekonomiska läget och att kostnaderna hade skenat i väg. 

”Då vi var så upphetsade av succéerna vi såg i några av våra nya produkter så lät vi samordningskostnaderna växa och lät operationella ineffektiviteter att sippra in”, skrev han bland annat. 

För att stötta upp betaljätten har investerare nu skjutit till över 6,5 miljarder dollar, motsvarande nära 68 miljarder kronor i en ny finansieringsrunda, skriver Financial Times

Kapitalet kommer från befintliga investerare som Peter Thiels Founders Fund och Josh Kushners Thrive Capital samt två nya investerare från Singapore. 

De nya pengarna står Stripe dyrt. I affären kapas värderingen av betaljätten till nära hälften av vad den låg på under peaken 2021, från 95 miljarder dollar till 50 miljarder dollar. 

Stripe beskrivs som ett av de mest firade startup-bolagen i Silicon Valley. Men från att det ridit högt på techvågen så har det allt mer kommit att betraktas som den varnande kanariefågeln i gruvan och att många fler startupbolag kommer följa i dess spår när det kommer till den kraftigt rasande värderingen, skriver FT. 

Utöver det nya kapitalet så kommer Stripe låta personalen nyttja sina optioner, en del av incitamentsprogrammet, och sälja sina aktier. I ett separat erbjudande har personalen möjlighet att sälja aktierna tillbaka till företaget. 

Dealen kan ses i ljuset av den pressade kapitalmarknaden och kollapsen av Silicon Valley Bank – även om Stripe inte var exponerade mot SVB, skriver FT. 

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet. 

Läs mer