Sök

Watoto Arts vinner Folkets röst

Watoto ArtsShift2023

Watoto Arts vinner Folkets röst i Shift 2023. Här tas värdechecken emot av medgrundaren Fatma Guettou. Foto: Kajsa Göransson

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Watoto Arts kammar hem priset på 100.000 kronor.

Totalt har tio entreprenörsteam lyckats ta sig vidare till Shift-finalen på Norrsken där flera priser och stipendier delas ut under tisdagskvällen. 

Det nya upplägget i årets Shift är att ingen går helt lottlös från prisceremonin. 9 stipendier på 100.000 kronor vardera kommer att delas ut och ett av teamen kommer få en investering på runt 1 miljon kronor.

Ett av priserna är det nya “Folkets röst” – där Breakits läsare kunnat rösta fram sin egna favorit bland finalisterna. Teamet med flest röster belönas med ett stipendium på hela 100.000 kronor (vilket Shift-investerarna alltså har skänkt). 

Nu står det klart att det blir Watoto Arts som lyckades locka allra störst engagemang bland våra läsare. 

“Gud jag är jätteställd och jätteglad. Tack så jättemycket till alla som röstade, som stöttar oss och är med på vår resa. Flera av våra trogna följare är här, så kul att ni kom hit”, säger den märkbart rörda medgrundaren Fatma Guettou på plats på scenen.

Fatma Guettou tar emot pris på scen. Foto: Kajsa Göransson

Det var en otroligt tajt omröstning där Watoto Arts i slutändan segrade med endast 20 (!) rösters marginal. 

Bakom Watoto Arts står grundarduon Fatma Guettou och Hamid Noroozian. 

Idén till bolaget kom av att se bristen på representation i leksaksbutikerna. När grundarna inte hittade dockor som representerade deras barn tog de saken i egna händer och började designa och skapa tygdockor som representerar alla barn.

Deqa Abukar är imponerad över det stora engagemanget för priset. 

“Wow, fler än 3000 röstande! Superkul med sånt engagemang. Folkets röst är ett prestigefyllt pris som är ett kvitto på att du har folkets stöd. Det var otroligt jämnt mot slutet men nu har vi äntligen en vinnare”, säger hon till Breakit.  

Läs mer