Sök

De är klara för semifinalen i Shift: “Svårt att välja”

ShiftShift2023

Några av de som går vidare till semifinal i Shift 2023. Foto: Daniel Ivarsson

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

258 entreprenörer har blivit 40. Här är de vassa teamen som går vidare till semifinalen i Shift – och deras hisspitchar.

“Det har varit svårare att sålla i år”, säger Deqa Abukar, ordförande i Shift-juryn.

I januari körde vi igång den tredje omgången av Shift – Breakits och Bling Startups initiativ för att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens och landsortens bästa entreprenörer.

Och vilket gensvar det har varit!

258 bolag hann söka in under den två veckor långa ansökningsperioden, med hopp om att få pitcha inför Breakits panel av kända investerare. Miljoner ligger i potten.

LÄS MER: Juryn som avgör Shift – nu är det dags för semifinaler!

Entreprenörerna har nu kokats ner till 40 stycken som bjuds in till pitchdagarna i Stockholm som börjar imorgon, onsdag. En jury kommer där att välja ut tio bolag som går vidare till finalen på Norrsken den 14.e mars. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

Bling Startups Deqa Abukar är ordförande i juryn.

“Det har varit svårare att sålla i år, det är så många bra bidrag. Men nu har vi ett urstarkt startfält! Vi ser fram emot att träffa alla bolag i veckan”, säger Deqa Abukar.

Nyfikna på att veta vilka som har gått vidare?

Här är bolagen och deras pitchar i korthet:

Watoto arts 

Grundare: Fatma Guettou och Hamid Noroozian
Pitch: Ett impact-bolag som arbetar för att öka inkludering och hållbarhet i samhället. Grundidén till Watoto Arts kom av att se bristen av representation i leksaksbutikerna. Då vi inte hittade dockor som representerade våra barn tog vi saken i egna händer och började designa och skapar tygdockor som representerar alla barn. Vi har en kort produktionskedja som tillåter oss att tillverka säkra och högkvalitativa leksaker – samtidigt som vi skapar sysselsättning till nyanlända sömmerskor. Dockorna kommer med en historia och ett uppdrag att skapa mer tolerans och förståelse.

Bumpy

Grundare: Elin Øyre och Andrea Olsson
Pitch: Världens första app som hjälper användarna att hitta fertilitetskliniker och behandlingar baserat på deras individuella behov. I appen finns en mängd vetenskapliga artiklar, fertilitetskliniker och ärliga klinikrekommendationer. Bumpy's community erbjuder också en plattform för människor att dela sin resa och få stöd från andra i liknande situationer.

Manje Health

Grundare: Mafuta Persson och Max Ehle
Pitch: Manje Health är en digital plattform som gör tillgång till kvalitetssjukvård tillgänglig på den afrikanska kontinenten. Med fokus på kroniska tillstånd inklusive cancer och diabetes, kan människor hitta kulturellt kompetent sjukvårdsinformation, kontakta specialistsjukhus och boka tider med läkare på bara några minuter. Det sparar tid och pengar och potentiellt räddar liv.

Timber Exchange

Grundare: Amir Rashad
Pitch: Skogsbranschen är viktig för Sveriges ekonomi – den står för 10 procent av all export, men lider stora ineffektiviteter. Timber Exchange är en modern typ av aktör på marknaden som stöttar sågverk istället för att vara deras motpart som pressar ned priser. Timber Exchange främjar svensk export genom att tillgodose sågverk med detaljerad marknadsdata, back-office stöd och ett ERP som automatiserar export och kundservice för alla sågens kunder. De hanteras idag manuellt i över tio olika system, inklusive mejl och delade mappar.

HappyLife

Grundare: Muhib Lafta, Elis Hodzic och Alexander Lindell
Pitch: HappyLife är en ny agetech-tjänst som håller de äldre aktiva, hjälper till med vardagssysslor och samtidigt ökar tryggheten för hela familjen. I andra änden av plattformen finns nyfikna ungdomar som får möjlighet att jobba med något meningsfullt och tjäna en slant. Win-Win.

Emigreat

Grundare: Saaya Sorrells-Weatherford, Anali Guzman Molina och Abhilash Ram
Pitch: HR-chefer kan bli överväldigade när de har att göra med internationella anställda eftersom det är tidskrävande att hålla sig uppdaterad med ständigt föränderliga tillståndsfrister och lagändringar. Ett misstag med en internationell anställd kan kosta ett företag mellan 50.000 och 400.000 kronor. Emigreat är en innovativ mjukvarulösning som löser detta genom att effektivisera processen med att anställa – och undvika utvisningar. Genom att använda Emigreat kan företag ta kontroll över sina flyttprocesser och säkerställa en smidig övergång för sina anställda.

Batonics

Grundare: Ahmed AlNomany
Pitch: Batonics tar sig an den globala kapitalförvaltningens jättar som BlackRock, Goldman Sachs (och lokalt SEB och Swedbank Robur) genom att ersätta mänskliga analytikertimmar med våra "AI Scout"-plattformar. Detta är särskilt lägligt eftersom de flesta kapitalförvaltare nu minskar antalet anställda och letar efter innovativa sätt att komma förbi lågkonjunkturstormen. Plattformen tar inga investeringsbeslut, utan letar bara efter anomalier och "ingredienser" för transaktionspipeline för olika typer av fonder.

FÄRG

Grundare: Aysha Jones
Pitch: Färg tillhandahåller produkter och tjänster som passar alla hudtoner och hudtyper, åldrar och förmågor till ett bra pris. För närvarande är vi Sveriges ledande leverantör av skönhetsutbildning till gymnasieskolor och smink till salonger. Vi är en banbrytare och vägvisare i en bransch som enligt studier bidrar till psykisk ohälsa och osunda ideal. Vi vill lyfta allas självklara skönhet i en bransch där normen är att stärka väldigt smala skönhetsideal.

CodeEasy

Grundare: Dmytro Shervarly och Sakina Turabali
Pitch: CodeEasy är en AI och data-driven programmeringsplattform för gymnasier och högskolor.

Southern Lights

Grundare: Felipe Gallardo och Anton Frisk
Pitch: Southern Lights kämpar för att ersätta fossila bränslen inom industri- och energisektorn genom att skala upp grön vätgasproduktion. De ger energiföretag möjligheten att snabbt och enkelt utvärdera energiprojekt genom att tillhandahålla ett kraftfullt digitalt verktyg för att designa, simulera och utvärdera projekt kring vätgasproduktion. Deras kunder kan därmed testa nya projektideer snabbare och effektivare för att skapa framgångsrika energiprojekt som minskar klimatutsläppen globalt. 

BeautyQlick

Grundare: Maria Villanueva och Malin Åsheim
Pitch: BeautyQlick är ett skönhetscommunity för att upptäcka och hitta skönhetsprodukter baserat på dina preferenser som drivs av Al.

EQL

Grundare: Sahng Ibrahim, Sumit Rai och Jacob Helmersson
Pitch: EQL är ett fintech-bolag med syftet att simplifiera dagens komplexa finanslandskap för investeraren. Vi har tagit fram en AI som med hjälp av NLP (natural language process) kan återge vad sentimentet för en viss aktie eller nyhet är på sociala medier (positiv/negativ), ett redskap som varit mycket uppskattat bland mer aktiva investerare. Dessutom har vi genom att träna den AI som vi utvecklat (som har snarlik teknik som ChatGPT) kunnat sammanfatta komplexa nyheter till sitt huvudbudskap i realtid. Allt detta finns på en egenutvecklad plattform som även innehåller fundamental data om 25 000 bolag.

Hemavi

Grundare: Hazem Ashour, Pascal Dettwiler och Matthew Tsang
Pitch: Livet är för kort för eländiga rumskamrater – och det var därför Hemavi byggdes. Hemavi är en marknadsplats för samboende och delat boende. Genom att kombinera en egenutvecklad algoritm och förståelsen för mänsklig koppling matchar vi rumskamrater som sannolikt kommer överens. Vi gör det möjligt för användare att få en glimt av deras potentiella rumskamraters personlighet, intressen, värderingar och livsstil och bedöma om de är rätt rumskamrater. Vi finns enbart för att skapa en fantastisk och trygg samlivsupplevelse och den lycka det ger.

Mo'cycle

Grundare: Moses Shahrivar
Pitch: Mo'cycle är ett modeteknologiskt varumärke som har skapat världens första jeans för motorcykelairbag. Mo'cycle airbagjeans blåses upp i händelse av en olycka och erbjuder krockkuddeskydd för att förhindra skador. De flesta skadorna i en motorcykelolycka sker på underkroppen och krockkuddejeansen löser det långvariga problemet med stötskydd. Vad krockkudden har gjort för bilindustrin är på väg att hända för motorcykelförare. Fler liv räddas och skador förhindras.

MeCovers

Grundare: Giselle Esse Olsson, Karin Vangstad och Helena Levin
Pitch: Många kvinnor känner sig obekväma inför och under en gynekologisk undersökning. Den obekväma känslan grundar sig i det faktum att man känner sig utlämnad och naken, därför finns MeCovers gyn- och undersökningskjol som en lösning på problemet. MeCovers erbjuder sjukvården ett nytt perspektiv och patienten en ny valmöjlighet, att täcka det man behöver, när man behöver det.

Årsmöten

Grundare: Nareg Mardirossian och Claes Dafgård
Pitch: Årsmöten ska digitalisera årsmöten för föreningar, organisationer och bolag samt sänka trösklarna för deltagande. Med vår tjänst loggar medlemmarna in med BankID och röstar live eller i förväg på beslutspunkterna via sina mobiler. Parallellt med detta kan man ha ett videobaserat möte i till exempel Teams, Google Meet eller Zoom.

Nibye

Grundare: Lisa Nelén
Pitch: Nibye är ett teknik- och säkerhetsbolag, grundat i Stockholm. Med syftet att främja kvinnors och minoritetsgruppers säkerhet har de utvecklat ett larmsystem och integrerat det i en tillsynes vanlig armbandsklocka. Så att du alltid kan vara fearless.

ApooMatic

Grundare: Nour Habib, Olle Andersson och Linnea Olsson
Pitch: ApooMatic ska effektivisera kommunikationen mellan farmaceuter och läkare genom en digital applikation. Genom att förbättra samarbetet ska ApooMatic kunna minska risken för bland annat feldosering av läkemedel och felmedicinering. För närvarande saknas en direkt och smidig kommunikationsväg mellan parterna.

Archr

Grundare: Odessa Bäckfors och Nellie Djurberg
Pitch: Archr ger användaren ett enda ställe att jämföra produkter och tjänster före köp på både hållbarhet och pris. Vår hållbarhetsskala klassificerar produkter och tjänster på en poäng mellan 1 och 10, vilket ger användarna möjlighet att enkelt fatta välgrundade köpbeslut på ett transparent, pålitligt och skalbart sätt. Uppdraget är att hjälpa användare globalt i deras konsumtionsval och uppmuntra företag att gå över till hållbara produktionsmetoder – så att ordet hållbarhet inte längre behöver användas. Enkelt uttryckt gör vi hållbarhet till en standard.

Mendy

Grundare: Mustapha Timir och Mikael Svensson
Pitch: Mendy har utvecklat en digital plattform som gör det enklare att beställa fastighetsservice och hantverkartjänster för hemmet. Genom att tillhandahålla en teknisk lösning gör vi det möjligt för fastighetsskötare och hantverkare att effektivt bedöma och lösa problem i bostäder på distans.

Riedia

Grundare: Xuecong Liu, Carlos Lago Solas och Melker Ferdfelt
Pitch: Riedia är en svensk startup som ger 300 miljoner invandrare möjlighet att läsa lokala nyheter på sitt eget språk, var som helst i världen. Med en intern AI och ett team av journalister tillhandahåller Riedia översatta, kurerade och personliga nyheter från lokala källor. Riedia lanserades i Sverige hösten 2022 och har 1 000 läsare och en öppningsfrekvens på 70 procent för sitt flerspråkiga morgonnyhetsbrev.

Lexflix

Grundare: Miranda Matti
Pitch: Lexflix syftar till att underlätta för elever och studenter från högstadiet upp till universitet och högskola att komma i kontakt med varandra för att få svar på studierelaterade frågor. Även att söka, finna och boka läxhjälp inom sitt geografiska område eller på distans, i samtliga ämnen. Vi tillhandahåller en användarvänlig, kostnadseffektiv och smart plattform med ett mål: att de som behöver läxhjälp ska få den, när de behöver den – och på vägen skapa goda relationer.

Zimify

Grundare: Mostafa Ismail, Yasin Mohamed, Adam Mohamed, 
Pitch: Zimify Group AB är ett innovativt edtechsbolag som med hjälp av AI-teknologi utvecklar skolplattformar med fokus på tillgängligt lärande. Den nylanserade Zappy™, är en digital läxhjälpsapp som ger elever möjlighet att få hjälp och stöd med sina läxor i realtid. När eleven stöter på problem med läxan kan hen enkelt ta ett kort på sin skoluppgift och skicka in det till en integrerad lärarplattform. Med hjälp av en smart och inbyggd digital whiteboard kan undervisaren sedan skicka tillbaka ett lösningsförslag till användaren där både ljud och bild spelas in. Vi tror att alla elever har rätt till kvalitativ utbildning oavsett deras bakgrund eller förutsättningar, och vår vision är att hjälpa till att göra detta möjligt.

Leira

Grundare: Berkeh Nasri
Pitch: Specialistklinik som förmedlar skalbar, evidensbaserad och heldigital psykologisk behandling av ADHD i alla åldrar – oberoende av tid och rum.

Varannan vecka

Grundare: Linda Ljunggren, Elisabeth Scholander, Malin Bergström och Erik Scholander
Pitch: Bolaget Happy Parents AB har lanserat den konfliktförebyggande coparenting-appen Varannan Vecka. Med hjälp av AI, tech och forskning ska grundarteamet lösa ett viktigt individ- och samhällsproblem. Stress och psykisk ohälsa som orsakas av föräldrakonflikter och samarbetssvårigheter. Tjänsten vänder sig till en obearbetad men globalt växande målgrupp – särlevande föräldrar och deras barn.

Childlife

Grundare: Emma Lundgren
Pitch: Childlife är en app för allt du vill och behöver minnas i ditt barns liv. Din BVC-bok och hälsojournal. Du får åldersanpassad information om ditt barns utveckling från svenska barnhälsovårdsprogrammet. Du kan spara alla favoritbilder, minnen och händelser. Lätt att hitta och se tillbaka på i ett snyggt forum där du också kan skriva ut dina egna fotoböcker

Spher

Grundare: Jitte Sjösäter och Assiye Süer
Pitch: Tänk hur många gånger du har tänkt "om någon gjort ... hade jag känt mig säkrare på vägen hem". Tänk hur många gånger du önskat att någon hade hört dina tankar. Vi på Spher vill gärna höra dina tankar om staden och nattlivet. Vi kommer sedan kommunicera dina tankar och reflektioner för att hjälpa städerna och nattlivet att förstå vad du önskar att de gjorde, för att få dig att känna just den där tryggheten. Utöver dina tankar vill vi också erbjuda ett sätt för dig att kunna dela sin plats med vänner och familj samt andra kvinnor som är i närheten, för att på så sätt få en ökad trygghetskänsla.

Apheleia

Pitch: Apheleia är ett digitalt verktyg som hjälper skuldsatta att få överblick på sina skulder. Apheleia erbjuder även ekonomisk rådgivning och är språkanpassad, för en hållbar ekonomi.

DRINC

Pitch: DRINC är en smakrik och hälsosam dryck som innehåller en unik kombination av vitaminer och mineraler.

HP-kompassen

Grundare: Asmaa Farah och Zahraa AL-Robaey
Pitch: Vår affärside går ut på att skapa en webbsida och en app för högskoleprovet, och som hjälper unga och unga vuxna att nå sin drömutbildning på ett effektivt och roligt sätt. Till skillnad från våra konkurrenter erbjuder vi tjänster för synskadade, dyslektiker och individer med annat modersmål än svenska. Med konstruktiv och smart planering från oss, oavsett vilken funktionsnedsättning du har eller var i livet du befinner dig, så kan vi hjälpa dig framåt.

Vågen Zero-Waste

Grundare: Fanny Näslund och Estefania Coral
Pitch: Genom att ta med egna behållare till våra påfyllningsstationer i stormarknader och fylla på dem med rättvist producerade och ekologiska produkter, såsom torkad mat, schampo och rengöringsmedel, kan du avsevärt minska din negativa miljöpåverkan. Idag har vi fyra stationer på fyra platser i Sverige. Under 2023 kommer vi att öppna ytterligare fem stationer i Jämtland, Uppsala Län och Stockholm. Vårt mål under de kommande åren är att skala upp och föra våra påfyllningsstationer till olika stormarknader i Sverige och Norden.

Ballerpage

Grundare: Tony Adu-Nyark och Robin Lund
Pitch: Ballerpage är en digital plattform som samlar alla verktyg unga fotbollsspelare behöver för att bli bättre och må bättre både fysiskt och psykiskt. Man kan till exempel delta i olika pass så som webinarium med idrottspsykologer, träningspass med personliga tränare och fotbollstränare och inspirationssamtal med professionella fotbollsspelare.

ClowID

Grundare: Tatiana Amaya och Rafael Mastroianni
Pitch: ClowID är en plattform för kundengagemang, som integreras sömlöst i ett försäljningssystem och kopplar samman handlare med sina kunder genom digitala smarta kvitton. Vi ger konsumentinriktade handlare större tillgång till individuella kundinsikter och verktygen för att implementera mer personlig och riktad marknadsföring genom AI. ClowID eliminerar också beroendet av papper, vilket hjälper företag att bli mer hållbara samtidigt som de sparar kostnader förknippade med traditionella kvitton.

LazeePark

Pitch: LazeePark är en tjänst skapad för att vägleda förare vid parkering. Genom AI får användarna möjlighet att via appen ta bild på en parkeringsskylt och därefter få ett snabbt och utförligt svar på vad som gäller för den önskade tidsramen. Tjänsten tillhandahålls både som ett fristående API som vänder sig till företag men även som en mobilapp för privatpersoner. Med appen kan användaren registrera olika fordon och tillstånd som i sin tur används för att ge en skräddarsydd förklaring av skyltarna.

Sparki

Pitch: Sparki är en SaaS-plattform i form av en marknadsplats där företag och varumärken kan skapa och genomföra prestationsbaserade influencer marketing-kampanjer on demand – och vara live inom ett par minuter. Det bygger på att låta kunderna sköta marknadsföringen åt ens varumärken i sociala medier genom sitt egna och unika user generated content. Man betalar endast de kreatörer vars bidrag presterar och uppnår visnings -och engagemangskrav satta av varumärken på respektive kampanj. 

FRAAKT

Grundare: Rajesh Maddineni
Pitch: FRAAKT (CargoEx AB) är en IT-plattform och tjänst för att enklare och hållbart boka transporter. FRAAKT hjälper företag med kostnadseffektiva och grönare leveranskedjor genom ny teknik såsom blockkedjor samt att tillgängliggöra gröna transportalternativ. Tillsammans med kunder, och med särskilt fokus på e-handeln, utvecklar FRAAKT lösningar för en hållbar 4PL-logistik.

HP-appen

Grundare: Magnus Olsson
Pitch: HP-appen utvecklar en gamifierad och interaktiv studieplattform för inträdesprov till universitet. På så sätt hjälper vi unga att nå sin drömutbildning.

WindMotors

Grundare: Issa Gawrye och Ali Nian
Pitch: WindMotors är ett företag som lägger fokus på innovativa sätt att utvinna förnybar energi från vind genom att utnyttja befintlig infrastruktur. Idén går ut på att implementera vertikala vindkraftverk mellan de två körriktningarna på motorvägen. Syftet med vindkraftverken är att utnyttja vinden som uppstår av fordon och omvandla vinden till el. Elen transporteras antingen “on grid” eller till en batteristation. Från batteristationen distribueras elen vidare till gatubelysning, laddstationer och andra framtida innovationer.

Your Beet

Grundare: Anna Sjöharald och Anastasia Trofimov
Pitch: Din personliga matassistent – Your Beet sammanställer växtbaserade måltidsrekommendationer baserade på varje individs hälsomål, köpbara med ett klick med Mathem. Allt intag av mikronäringsämnen spåras och övervakas automatiskt av kurationsalgoritmen för att se till att du får i dig de näringsämnen du behöver och gör framsteg mot dina hälsomål.

Swiperoom

Grundare: Sandro Sannelli, Kurdi Johansson Rad och Fredrik Jeppsson
Pitch: Swiperoom är en social plattform för hem -och inredning där all inspiration är köpbar. Genom att använda bilder på verkliga hem och koppla inspiration till köplänkar möjliggör vi för:

  • Användare att skapa sina drömhem, oavsett plånbok
  • Företag att nå sina nyckelkunder när de känner sig som mest inspirerade
  • Content creators att tjäna pengar på sitt innehåll

Läs mer