Sök

Hajpade elbåtarna varslar – var tionde får gå

XshoreFordon

Jenny Keisu, vd på X Shore. Foto: Press/Montage

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

“Det tuffare ekonomiska klimatet tvingar oss”, säger X Shores vd Jenny Keisu i en kommentar.

X Shore grundades av serieentreprenören Konrad Bergström med visionen om en båt med noll utsläpp.   

Bolaget har har skapat stor hajp i globala medier som BBC och Forbes och plockat in stora summor riskkapital. Så sent som våren 2022 fyllde bolaget kassan med en halv miljard kronor, där nya investerare som Peter Carlsson, vd Northvolt och Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft, gick in. 

Nu kommer beskedet att X Shore kapar 10 procent av personalstyrkan. 

Bolaget meddelar att det handlar om medarbetare på alla olika kontor och de anställda jobbar inom support- och stabsfunktioner. 

Breakit har varit i kontakt med X Shores vd Jenny Keisu, som uppger att bolaget inte kan kommentera exakt hur många det är som berörs innan fackliga och individuella förhandlingar har genomförts.  I juli förra året hade X Shore 150 anställda.

”Det tuffare ekonomiska klimatet tvingar oss samtidigt att nå lönsamhet snabbare än tänkt enligt vår tidigare affärsplan. Det betyder att flera mycket kompetenta kollegor tyvärr kommer att behöva lämna oss", säger Jenny Keisu i en kommentar. 

Hon fortsätter:

"Samtliga medarbetare som får lämna är fantastiska talanger som jag kan gå i god för och vi kommer också att arbeta för att se till att de hittar nya jobb inom rimlig tid”.

Under hösten utannonserade bolaget att de skulle släppa sin nya båt X Shore 1, som är en uppföljare till bolagets första båt Eelex 8000. Båten kommer att kosta 99.000 euro exklusive moms, vilket motsvarar drygt 1 miljon kronor och ska börjas levereras nu under våren. 

X Shore omsatte 40,1 miljoner kronor under 2021. Kostnaderna för produktion och att bygga fabrik är höga, vilket ses i rörelseresultatet som hamnar på -131,4 miljoner kronor, jämfört med -29,1 miljoner året innan.

LÄS MER: De ägde X Shore – innan nya jätterundan

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer