Sök

Spotify bekräftar sparåtgärderna – så många behöver lämna

Spotifyvarsel

Daniel Ek.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Spotify bekräftar att bolaget vill minska personalstyrkan.

Bolaget möblerar även om bland cheferna i det som kallas "en bredare omorganisation".

Tidigare på måndagen rapporterar Bloomberg News, med hänvisning till källor, att Spotify planerar att säga upp personal. På eftermiddagen bekräftade streamingbolaget.

Cirka 6 procent, eller runt 600, av bolagets nästan 10.000 anställda kommer behöva lämna bolaget. Spotify kommer reservera omkring 35-45 miljoner euro, cirka 400 miljoner kronor, för att hantera uppsägningarna, skriver bolaget.

Hur många av uppsägningarna som berör anställda i Sverige framgår inte av den anmälan bolaget har skickat till den amerikanska finansmyndigheten.

LÄS OCKSÅ: Daniel Ek avslöjar techtricket som lurar våra hjärnor

Spotifys grundare och vd Daniel Ek skriver i ett uttalande att han alltid brukar betona vikten av att vara snabb.

"Men endast snabbhet är inte nog. Vi måste även sköta verksamheten med effektivitet", skriver han. 

Bakgrunden till beslutet om personalminskning är, skriver Daniel Ek, att bolagets operativa utgifter (det som på finansspråk förkortas "opex") växte dubbelt så mycket som bolagets intäkter under 2022. Daniel Ek är självkritisk: 

"Sett i backspegeln var jag alltför ambitiös och investerade mer än vad våra intäkter växte", skriver han.

Ny kultur

Av hans uttalande att döma kommer det att blir en omvälvande eftermiddag på Spotifys kontor runt om i världen på måndagen. 

"Under de kommande timmarna kommer det att hållas enskilda samtal med alla anställda som påverkas. Samtidigt som jag tror att detta är rätt beslut för Spotify, så förstår jag, med tanke på vårt historiska fokus på tillväxt, att många av er kommer att se detta som en kulturförändring", skriver Daniel Ek som betonar att arbetssätten måste förändras i takt med att bolaget gör det. 

LÄS OCKSÅ: Sagan om Spotify: Här berättar vi hela historien om den svenska streamingjätten

Av Spotify-chefens uttalande framgår även att de uppsagda i snitt kommer att få cirka fem månadslöner i avgångsvederlag.

Det svenska musikstreamingbolaget skriver även att Dawn Ostroff, chefen för “Content & Advertising” bestämt sig för att lämna bolaget, detta “som en del av en bredare omorganisation”. 

Parallellt kommer ett par andra chefer få mer ansvar. Det handlar om Alex Norström, nu chef för bolagets ”freemium”-erbjudande, och Gustav Söderström, nu forsknings- och utvecklingschef. Duon kommer framöver att ha den svåröversättliga titeln “Co-president”.  

Alex Norström, "Chief Business Officer", och Gustav Söderström, "Chief Product Officer" kommer enligt Daniel Eks uttalande hjälpa vd i den dagliga styrningen av bolaget. 

"Personligen kommer dessa förändringar innebära att jag kan gå tillbaka till det jag gör bäst – lägga mer tid på att jobba med framtiden för Spotify – och jag ser framemot att kunna dela alla saker vi har på gång", skriver Daniel Ek. 

 

Läs mer