Nakd siktar mot lönsamhet (men behöver mer pengar): “Går med stormsteg”

Nakde-handel

Oscar von Konow, tillförordnad vd Nakd. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenska modebolaget vänder sakta på affären – men det kommer inte gå utan ett kapitaltillskott.

Förra året var minst sagt turbulent år på den svenska modejätten Nakd. I januari, för nästan exakt ett år sedan meddelade grundaren Jarno Vanhatapio, att han slutade som vd och lämnade över till Anders Kristiansen. Men han blev inte långvarig på posten utan redan i april, bara en dryg månad efter att han hade tillträtt, sa han upp sig med svidande kritik mot bolaget. Det fortsatte med sparpaket där 30 procent av personalen fick lämna och en riktigt tung förlust på nästan en halv miljard. 

I början av sommaren lyckades man också säkra hem 600 miljoner kronor i finansiering, dock till en rejält kapad värdering. Dessutom har  den mångårige styrelseordföranden Magnus Emilson och ersatts av branschveteranen Jan Löning.

Sedan vd-karusellen är det Oscar von Konow som är tillförordnad kapten på den svajande seglande skutan och det är han som har fått i uppgift att vända båten till lönsamhet (något som Jarno Vanhatapio tidigare har sagt att de kan göra “när de vill”.)

LÄS OCKSÅ: Här är Nakds kända – och okända ägare

I en intervju med Dagens Industri berättar von Konow att det inte bara är personalnedskärningar som ska ta bolaget till svarta siffror. Nakd har också dragit ner på marknadsföringsbudgeten och fokuserat på marknader där de är starka som USA, Frankrike och Storbritannien. 

“Vi har kommit väldigt långt i vårt omställningsarbete, men är inte klara ännu”, säger han till tidningen. 

“Vi går med stormsteg mot lönsamhet på bolagsnivå och kommer att nå det under 2023.”

Även om von Konow verkar övertygad så rapporterade Breakit i slutet av förra året om att bolaget var i behov av att säkra ytterligare 300 miljoner i finansiering. 

De uppgifterna bekräftas nu av den tillförordnade vd:n.

“För att ta oss till ett lönsamt 2023 och stärka balansräkningen planerar vi ytterligare en runda, där vi även tittar på externt kapital”, säger von Konow.

“Det är en annorlunda investerarmarknad i dag men vi är fortfarande ett attraktivt bolag att investera i.”

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

Läs mer