Sök

Airpelagos drönare jagar problem i elförsörjningen – får in nya miljoner

AirpelagoDrönareEl

Max Hjalmarsson, vd och grundare, Fredrik Falkman, grundare, Tobias Fridén, CTO och grundare, Hampus Falk, utvecklare, Viktor Gällström, styrelse och investerare, VEQ. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det Alfvén & Didrikson-kopplade investmentbolaget VEQ fortsätter att satsa på drönarbolaget Airpelago.

Drönarbolaget Airpelago ska se till att kraftledningar kan inspekteras med drönare istället för helikopter. Genom inspektionerna upptäcker drönarna saker som nedfallna träd och ledningar som har lossnat. 

Några som har använt sig av Airpelagos tjänst under 2022 är kraftnätsjättarna Vattenfall, Svenska Kraftnät, Ellevio och Eon. Vilket har gett en omsättning på 6 miljoner kronor, jämfört med fjolårets 2,5 miljoner kronor. 

Det är Di.se som rapporterar om ökningen, och om att att Airpelago nu fyller kassan i en nyemission på 8,5 miljoner kronor som leds av investmentbolaget VEQ (som var delägare även innan den senaste rundan).

Max Hjalmarsson har grundat bolaget tillsammans med Tobias Fridén och Fredrik Falkman. Han säger till tidningen att pengarna ska användas till expansion utomlands.

”Behovet kommer bara att bli större. För några år sedan talade branschen om att gräva ned stora delar av nätet – nu menar många att man måste bygga ett helt nytt parallellt nät för att möta morgondagens efterfrågan. Det kan bli en dubblering av antalet kilometer under kommande decennium, om alla ska ladda sina elbilar och liknande”, säger han om marknaden.

I Sverige har Airpelago fått ett tillstånd från Transportstyrelsen som tillåter att deras drönare får flyga utom synhåll från piloten. I dagsläget gäller tillståndet för en kilometer, men diskussioner förs om att tillåta ett ännu större avstånd.

Läs mer