Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Deqa Abukar vill bli investerardrottningen av mångfald – därför orkar hon ta kampen

Deqa Abukar går sin egen väg. Foto: Daniel Ivarsson

Fördomarna sporrade henne att fortsätta. Idag står Deqa Abukar på tronen, har hjälpt över 250 bolag med sina affärsidéer – och arbetar själv som riskkapitalist. Men trots ett etablerat namn möter hon fortfarande motstånd.

“Jag har fått frågan rätt ut om vår riskkapitalfond är välgörenhet. Hade du ställt samma fråga till en vit man?”, säger hon till Breakit.

Nu berättar Deqa Abukar om:
✔️ Drivkrafterna
✔️ Egna fondens konkurrens mot Shift
✔️ Investerarklimatet

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

28-åriga Deqa Abukar är en kvinna med skinn på näsan, som ger ett nästan majestätiskt intryck. För ortens entreprenörer fixar hon både kontaktnät och stålars. För de som är på väg att ge upp ger hon en strimma hopp.

Medgrundare till Bling Startup och Shift, vinnare av Stora Journalistpriset och Tidskriftspriset, utsedd till otaliga utmärkelser så som Årets investerare och Årets kvinna. Ja, Deqa Abukar verkar gå en ljus framtiden till mötes.

Men resan hit har varit allt annat än enkel.

Sju år gammal flyttade Deqa Abukar tillsammans med hennes nio syskon och mamma (som var förebilden nummer ett) från Mogadishu i Somalia till Sverige och Malmö. Mamman var egenföretagare och drev egen kosmetikbutik i Somalia, något hon satsade på även i Sverige.

Men kulturkrocken blev stor. Det är det som har motiverat Deqa Abukar från första början.

“Jag drivs av orättvisor, och jag känner ett ansvar för att besegra dem. Annars kan jag inte sova gott om nätterna. Det grundar sig i att jag själv har upplevt dessa utmaningar. Idag går jag min egen väg, oavsett fördomar, och det är det jag vill ge tillbaka till entreprenörerna”, berättar Deqa Abukar för Breakit.

Fröet till Bling Startup

19 år gammal kände hon sig klar med Malmö. Hon började plugga i Stockholm och sökte extrajobb som försäljare. Här träffade hon Adnan Yousuf, som höll i arbetsintervjun.

“Jag fick jobbet, men sa upp mig efter tre dagar för jag var en kass säljare. Adnan och jag pratade istället mycket om hur man kan förändra samhället till något bättre. Och vad kan vi göra?”

De nyfunna vännerna grundade Bling Startup 2014, ett ideellt initiativ med målet att demokratisera entreprenörskap och en plattform som ska motverka utanförskap.

“Till en början gjorde vi allt ideellt och fick chippa in egna pengar. Men vi ville inte bränna ut oss som eldsjälar. Precis när vi var på väg att ge upp så kom Vinnova och gav oss en möjlighet att driva vidare projektet med finansiering. Det sporrade oss till att tänka att vi gör någonting rätt. Vi var inte bara två kids som ville förändra världen.”

Jag är visionär.

Men det tog lång tid innan Bling fick respekt.

“Trots finansiering av Vinnova och senare Tillväxtverket så upplevde jag det som svårt att få gehör av den privata sektorn. Ingen tog oss seriöst, utan de menade att det inte fanns något värde i att satsa på mångfald på detta sätt.”

Deqa Abukar och Adnan Yousuf vägrade ge sig. 

“Du måste tro på det du gör när ingen annan gör det.”

Fram till idag har Bling varit med och startat över 250 bolag med en samlad omsättning på 400 miljoner kronor, sporrat över 600 medlemmar och fått lyssna på 1050 idéer årligen.

“När vi anställde vår tredje person så minns jag hur vi tänkte ‘wow, kan man få så här mycket avlastning?’ Jag är ju visionär och gillar att jobba hands on, och då kunde jag och Adnan ta ett steg bakåt och bli strategiska.”

Hur orkar du jobba så mycket? Alltså känner du dig inte trött ibland?
“Varning för superklyschighet, men eftersom jag brinner för det jag gör så känner jag inte att man kan jobba för mycket. Visst kan det bli mycket rent praktiskt under vissa perioder, men det är min lilla bebis. Sen är jag duktig på återhämta mig själv och har hälsosamma rutiner för få ihop vardagen som mamma och allt annat.”

“Större samhällsansvar hos investerare idag”

Genom Bling mötte Deqa Abukar Breakits medgrundare Stefan Lundell – ett samtal som ledde till starten av Shift.

“Bling hade då träffat allt fler entreprenörer som var i behov av kapital, men vi kände ju inga investerare. Det gjorde Stefan. För honom var det absurt att det inte gick att få kapital.”

En granskning som Breakit gjorde 2021 visade att kapitalet var extremt koncentrerat till Stureplan (70 procent av kapitalet hamnade i Stockholms innerstad). Med siffrorna som underlag föddes tävlingen Shift, där entreprenörer från orten fick chansen att pitcha inför en investerarpanel – och få kapital.

Shift har gett oss ett nätverk.

Shift har blivit en succé – med tusentals sökande entreprenörer, och ett tiotal bolag som har säkrat pengar från investerare under de första två åren.

Vad har Shift betytt?
“Otroligt mycket. Vi fick ihop två världar. Det blev journalistik, nätverk, event, en helt ny plattform. Det har gett oss ett nätverk.”

Tror du att Shift har lett till en förändring i vart kapitalet hamnar?
“Ja. Men vad vi ville var att ha en dialog om detta – att våga ta upp hur investeringslandskapet ser ut. Det finns ett större samhällsansvar hos investerare idag. Det handlar inte om att man vill göra välgörenhet, utan om vi har en bristande jämställdhet och jämlikhet i riskkapitalbranschen så formar det framtiden och vilka produkter man utvecklar. Därför bör vi prata vi mer om impact-bolag.”

I november möttes vi av sorglig läsning i Allbright-rapporten där andelen kvinnor på ledande positioner minskar. Detta samtidigt som helkvinnligt grundade bolag får allt mindre i riskkapital. Deqa Abukar har också följt debatten om investeraren som sa till Breakit att ‘framgångsreceptet för att kvinnor ska få in mer kapital är sluta föda barn, skaffa en ingenjörsbakgrund och våga ta risk’. En chock, enligt henne.

“Jag har fått höra saker därute. Att problemet skulle ligga i grundarna. ‘Ta av dig din slöja, och om era entreprenörer skaffar någon som är svensk i teamet går det bättre’. Vem har sagt att man får sämre avkastning för att man investerar i ett bolag som är grundat av en kvinna? Det finns inga belägg för det. Däremot finns det underlag för att jämställda team presterar bra eller kanske till och med bättre och har större lönsamhet än homogena.”

Har dragit igång fond

Deqa Abukar och Adnan Yousuf nöjer sig inte med att bara hjälpa bolag att köra igång med sina affärsidéer. De har själva blivit riskkapitalister under ramen för Bling Capital. Deras nya fond som lanserades i somras ska satsa på bolag i ett väldigt tidigt stadie, så kallad “pre-seed”, och har ett totalt värde om 30 miljoner kronor. Grundarteamen ska bestå av minst en person från underrepresenterade grupper, vilket exempelvis kan handla om kön, etnicitet eller uppväxtområde.

Den nya inriktningen har fått både ris och ros i branschen.

“Jag har fått frågan rätt ut om vi håller på med välgörenhet. Hade du frågat en vit man om du håller på med välgörenhet? Då försöker jag förstå – vad i det jag har sagt låter som välgörenhet? Är det för att jag ser ut som jag gör eller att vi investerar i en målgrupp?, säger Deqa Abukar och fortsätter:

“Jag börjar verkligen ifrågasätta hela grejen och blir chockad över att det verkligen är så skevt i branschen. Men vi har självklart också fått ett otroligt fint stöd från investerare och entreprenörer som har hört av sig.”

Bland de tungviktare som hittills har investerat i fonden finns Pär-Jörgen Pärson på Northzone och Johan Karlsson, vd på fastighetsbolaget Slättö. I veckan stod det även klart att bland andra finansmogulen Sven Hagströmer hoppar på tåget.

Ser du en problematik i att du kör Shift och samtidigt har startat en fond som gör samma sak?
“Jag skulle inte se det som ett problem. Fonden är ett resultat av Shift och går hand i hand. Men vi kommer inte sitta med i investerarpanelen i Shift. Investerarna där har förtur till bolagen.”

Men finns det incitament för Shift att finnas framöver? Det blir ju en form av konkurrens om ni även drar in investerare som ni har lärt känna via Shift?
“Shift fyller en viktig funktion i ekosystemet och blir absolut inte mindre aktuellt på grund av vår fond.”

Kan du garantera att det inte blir några bakom-kulisserna investeringar?
“Ja.”

Den första investeringen av Bling Capital håller på att signas i detta nu.

Jag hoppas kunna presentera detta snart. Håll utkik på Breakit.”

Hur ser du på investeringsklimatet just nu – slår det hårdare mot entreprenörerna från orten än de från Stureplan?
“Änglar är mindre riskbenägna och mer måna att hålla i pengarna. När jag pratar med stora riskkapitalbolag låter det annorlunda. Många har rest kapital i närtid.”

Deqa Abukar ser flera trender i vilka bolag som kommer upp.

“Energibolag är av intresse för många. Och deeptech. Vi har själva inte utforskat det som riskkapitalfond. Men det kan komma.”

Vad har du för förväntningar på Shift 2023?
“Det känns extra spännande nästa år på grund av ändring i upplägget, man vet ju aldrig hur det landar och vad slutresultatet blir.”

Och hur utvecklar ni Bling? Håller ni fast vid planerna på att ta er ut i världen?
“Vi har en tydlig vision för Bling, men vi utvecklas konstant i tillvägagångssättet. Just nu är det fokus på att etablera våra initiativ som en naturlig del av det svenska entreprenörslandskapet, samtidigt som vi bygger vårt andra ben, fonden. Att hålla fokus är enormt viktigt just nu, men vår vision är att finnas utanför Europa om några år.”

***

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Sök till Shift! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Ansökan öppnar den 16:e januari, vi ses!

***

Det här är Deqa Abukar

Ålder: 28
Bor: Stockholm
Familj: Dotter på 6 år
Karriär: Entreprenör och investerare 
Person som inspirerar mig: Alla uthålliga entreprenörer i tuffa tider
Min dröminvestering: Inom psykisk ohälsa 
Det här gör jag för att koppla av: Tränar och städar
Gillar: Dokumentärer
Ogillar: Kaviar

Läs mer