Sök

Voi tvingas dra ner igen – "Vi är mycket ledsna"

VoiElsparkcykel

Fredrik Hjelm, vd och grundare på Voi. Foto: TT/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Elsparkcykelbolaget lanserade ett sparpaket i juni och nu är det dags igen, kan Breakit avslöja.

Totalt handlar det om 130 olika roller på bolaget som försvinner.

Under onsdagen informerades personalen på Voi:s huvudkontor om det nya besparingspaketet. 

I ett pressmeddelande skriver Voi:

“Med bakgrund av en allt tuffare miljö för finansiering av tillväxtbolag, vill vi accelerera vägen mot lönsamhet och har därför fattat det mycket svåra beslutet att reducera storleken på vårt team”.

Det är en blandning av fast anställda och konsulter som berörs av nedskärningarna. 130 roller på Voi runt om i Europa ska bort och det motsvarar 13 procent av den globala personalstyrkan. Av dessa roller är cirka 70 personer heltidsanställda på Voi, resterande utgörs av bland annat konsulter och visstidsanställda. I denna uppsägningsvåg är det främst huvudkontoret och tjänstemän som jobbar ute i Europa som drabbas.

Voi skriver vidare i pressmeddelandet:

"Detta är ett tufft beslut att fatta och något vi inte tar lätt på. Vi är mycket ledsna över att säga hejdå till våra medarbetare som lämnar oss och vill tacka för att de har hjälpt till att bygga företaget under åren". 

När Voi genomförde sitt första sparpaket i somras så fick 10 procent av de anställda på huvudkontoret sluta, vilket motsvarade 35 tjänster.

Beskedet kommer efter att fokus bland techbolag under året snabbt skiftat från tillväxt till lönsamhet. Investerarna vill numera att företagen så snabbt som möjligt börjar visa vinst efter att under en lång period bara lagt tonvikten på snabb tillväxt. 

Lönsamhet det nya svarta

För knappt ett år sedan fick Voi in drygt 1 miljard kronor i riskkapital och värderades då till runt 10 miljarder kronor. Men i oktober var värdet nere i cirka 6 miljarder kronor, vilket framgick i kvartalsrapporten från riskkapitalbolaget VNV som är största ägaren med 23 procent av aktierna.

Enligt Breakits källor är budskapet internt att Voi under nästa år ska göra vinst på resultatnivån ebitda (rörelseresultat före avskrivningar) och att bolaget står starkt relativt de flesta av sina konkurrenter ute i Europa. Exempelvis Tier, Bolt och Dott gör klart större förluster än Voi.

Vois omsatte förra året 927 miljoner kronor, vilket var en 140 procentig ökning från föregående år. Samtidigt rusade förlusterna i bolaget. Under 2021 mer än dubblades rörelseförlusten till 886 miljoner kronor (minus 436 miljoner kronor 2020).

Läs mer