Sök

Kiliaro föll på börsen efter analys – slår tillbaka: “Gratulerar alla nya aktieägare”

KiliaroAktierBörs

Elie Komo, vd Kiliaro. Foto: Press/Montage

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Föll brant efter att analysbolag varnat för konkurs – nu stiger aktien igen.
Men analytikern backar inte: "De har inte pekat på något som är fel i vår analys".

Det var länge sedan vi skrev om det svenska techbolaget Kiliaro, närmare bestämt i slutet av sommaren 2016. Då hade bolaget tagit in ett gäng miljoner till sin bildlagringstjänst (tänk typ Apples bildtjänst men du slipper använda Apple). Sedan dess har de utvecklat tjänsten och gjort det möjligt att dela bilderna med de du vill. 

Kiliaro har också fått First Ventures som den dominerande ägaren och noterades på First North i september förra året.

Nu har bolaget hamnat i fokus av en helt annan anledning.

När Kiliaro släppt sin kvartalsrapport på onsdagen hände inte speciellt mycket. Rapporten visade på en omsättning som steg lite till väldigt blygsamma 16.000 kronor och förlusten efter avskrivningar ökade med 1,2 miljoner till -2,9 miljoner kronor. 

Aktiekursen steg något men inget anmärkningsvärt.

Tills klockan slog 16. Då släppte nämligen analysbolaget Kalqyl sin syn på Kiliaro och varnade för ett akut finansieringsbehov och att det finns risk för konkurs. Kalqyl hade tittat närmare på bolagets kassaflöde och konstaterat att Kiliaros pengar skulle vara slut vid slutet av månaden. 

Kursen störtdök 30 procent och stängde kraftigt ner.

Då agerade bolaget på ett väldigt okonventionellt sätt. På kvällen skickade man ut ett pressmeddelande med rubriken: "Huvudägaren finansierar och står bakom fortsatt satsning på Kiliaro"

Där intygar Peter Werme, styrelseordförande i både Kiliaro och First Ventures att de kommer att fortsätta att stötta bolaget finansiellt. Han ger också analysbolaget Kalqyl en rejäl känga.

“Jag varken tror eller hoppas att Kalqyl har släppt dessa felaktiga och kurspåverkande uppgifter avsiktligt”, säger Werme i pressmeddelandet.

“Mest troligt är att det beror på bristande kunskap eller information samt att Kalqyl inte hört av sig till bolaget för att få en förståelse för verksamheten och ekonomin.”

Vd Elie Komo betonar också att Kiliaro är ett tillväxtbolag och att de är i behov av kapital men tillbakavisar att de skulle vara på väg mot konkurs. 

Allt gott så och när börsen öppnade igen på torsdagsmorgonen återhämtade sig Kiliaro till nästan samma nivå som innan. 

Men Kiliaro och vd Elie Komo var inte nöjda. Strax innan lunch skickades ett nytt pressmeddelande ut. Den här gången med rubriken: "Fallande aktiekurs efter felaktig analys"

I det gratulerar Kiliaro “alla nya aktieägare som fått tag på billiga aktier och beklagar alla som sålde av i panik på grund av den falska ryktesspridningen”.

“Bolag som har ett rörelsekapital som räcker mindre än tre månader blir granskade av Nasdaq och listas på en speciell lista för att informera marknaden om utmaningen hos bolaget. Kiliaro är inte med på någon sådan lista vilket Kalqyl borde vara väl medvetna om”, skriver Elie Komo och även en av grundarna kommenterar händelsen.

“Jag hoppas alla som blev vilseledda och sålde av igår hinner köpa tillbaka sina innehav nu innan aktiekursen klättrat tillbaka. Vadå konkurs, vi har ju precis börjat?!” säger bolagets grundare Arian Bahrami.

Breakit ringde upp mannen som skrivit analysen, Peter Westberg. Han säger att han aldrig tidigare upplevt en så kraftig reaktion från ett bolag. 

Hur ser du på kritiken?

“De har inte pekat på något som är fel på vår analys. Den är gjord på de senaste publika data som finns och vi har också kontaktat bolaget innan den publicerades. Men de gav ingen återkoppling. Vi anser att vi som analyshus har en skyldighet mot aktieägarna att kommunicera sanningsenligt och precis vad vi tycker

Vad tycker du om bolagets sätt att bemöta det här?

“Bolaget har naturligtvis rätt att kommunicera på det sätt de vill. Sen har vi ingen anledning att ägna oss åt pajkastning i medierna.”

 

Läs mer