Sök ikon

Vändning efter chockbeskedet – men det vita snuset ligger fortfarande illa till

Markus Lindblad, affärschef på Haypp och professor Leif GW Persson. Foto: press/TT

Ilskan var kännbar när EU-förslaget om en chockhöjning av priset på prilla rapporterades i helgen. Leif GW var upprörd. Finansministern kallade förslaget orimligt.

Deras känsla delades av snushandlaren Haypp. ”Jättedåligt”, sa Haypps affärschef Markus Lindblad till Breakit under morgonen.

Nu verkar Bryssel dementera att det blir en prischock överhuvudtaget. En lättnad skulle man kunna tro. Men allt kokar ner till definitioner och det ”vita snuset” ligger fortfarande illa till.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Fastighetsmagnaten Rutger Arnhult verkade ha gjort en vältajmad sorti när han sålde sitt innehav i snusbolaget Haypp till konkurrenten Madhat i mitten på november.   

I helgen kom nämligen beskedet som fick börsen att surna på snuset på måndagsmorgonen. Snusbolagen hotades enligt medierapporteringen av en rejäl prishöjning. 

Många (av oss) med frätskador under överläppen gick i taket när pushnotiserna haglade. En dosa snus för 120 kronor!? 

Bakgrunden ska ha varit ett läckt förslag från EU-kommissionen där snuset ska punktbeskattas. I kronor och ören talar vi om en höjning med runt 34 kronor för en dosa portionssnus och en höjning med 62 kronor för en dosa lössnus, enligt Aftonbladet.

Reaktionerna lät inte vänta på sig från svenskt håll. Ordet swexit trendade på Twitter och Leif GW Persson lovade dyrt och heligt att börja hamstra snuset – som han kallade rena rama hälsokosten jämfört med cigaretter – när han medverkade i TV4:s nyhetsmorgon

”Jag ska köpa på mig ett jättelager”, sa professorn och författaren som säkerligen har råd att hålla sig med ett rätt vidlyftigt lager.  

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallade förslaget ”orimligt” i ett inlägg på Twitter. Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) säger till SVT att förslaget ännu inte är moget att läggas fram och att hon har inlett samtal med ansvarig kommissionär. 

”Jag har förklarat de orimliga konsekvenserna för det svenska snuset.”

Förslaget var inte minst ovälkommet från handlarnas perspektiv, i alla fall om man frågade e-handlaren Haypp Group med varumärken som Velo, Zyn och Volt. 

”Det är ju inte alls bra. Det är ju jättedåligt”, sa Markus Lindblad, chef för externa affärer, om EU-kommissionens förslag till Breakit i morse.   

Han varnade för att det skulle slå mot bolagets tillväxttakt. 

Nya beskedet: Sverige bestämmer

Sedan kom vändningen, vilket Nyhetsbyrån Direkt var först att rapportera. 

EU-kommissionens talesman i skattefrågor Daniel Ferrie uttalade sig under måndagen och påpekade att Sverige har ett undantag mot EU:s snusförbud.

”Det lagförslaget, som vi arbetar på nu, kommer inte att ändra denna situation. Sverige kommer därför att behålla sin fulla frihet att sätta skatteregim och punktskatter för snus”, sa Daniel Ferrie.

Sverige har rätt att bestämma själva helt enkelt. 

Talesmannen sa vidare att han bröt mot kommissionens praxis att inte uttala sig om läckor om kommande lagförslag eftersom felaktiga uppgifter har förekommit i media under helgen.

"Det är ett jättebra klargörande", säger Markus Lindblad om dagens besked. Men det är inte lättnad som infinner sig. 

Snuset räddas undan chockhöjningen, men inte nikotinportionerna, alltså det som i folkmun kallas det vita snuset. Dessa står för en tredjedel av Haypps försäljning i Sverige och är det som växer allra mest, framför allt utomlands. 

”Det riskerar därmed att i Sverige bli som i Norge där man tvingas tillsätta tobak i tobaksfria produkter för att undkomma den högre beskattningen”, varnar han. 

Haypp Group rapporterade i det senaste kvartalet, som avslutades i september, en omsättning på 631 miljoner kronor, en ökning med 8 procent sedan motsvarande kvartal i fjol. Rörelseresultatet landade på 13,7 miljoner kronor, upp från 10,1 miljoner kronor. 

Läs mer