Sök

Cresponix ska odla skamfri scampi – backas med miljoner från Pär Svärdson

CresponixClimate tech

Mattias Djurstedt, vd Cresponix, och Pär Svärdson.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Apotea-grundaren lägger 3 miljoner kronor på räkodling i Västervik.

“Det känns verkligen roligt”, säger han.

Vi är många som gillar skaldjur och jätteräkorna scampi har varit en självklarhet på många skaldjursplatåer länge. Men de har fått en bitter eftersmak när kunskapen om hur de förstör miljön har spridits sig. 

Men som med mycket annat kan det finnas lösningar på problemet. Det svenska bolaget Cresponix grundat av Anders Kiessling, professor på Statens Lantbruksuniversitet, Sergio Zimmermann, branschexpert från Brasilien och Mattias Djurstedt, entreprenör, har utvecklat ett system där avfallet från räkodlingen återanvänds och blir till foder. Som sedan kan användas till att ge räkorna och få dem att växa igen.

Nu trycker Pär Svärdson in 3 miljoner i bolaget som har sin odling i Västervik.
“Det känns verkligen roligt att vara med om att ta det här projektet till nästa nivå”, säger han.

Systemet fungerar så att man har en tank där räkorna får växa och bli stora. Avfallet, alltså bajset och resterna från fodret, pumpas vidare till en annan tank där man har alger och bakterier. De får näring av avfallet och blir foder som sedan kan användas till att mata räkorna igen.

“Det finns ingen som har kunnat leverera en hållbar lösning som också är ekonomisk”, säger Mattias Djurstedt. 

“Om man ska lyckas konkurrera med de ohållbara sätten att odla räkor och fisk måste man också kunna visa att de är mer lönsamma, det kan vi.”

Fisk- och skaldjursodling är en av de snabbast växande branscherna i världen och nu kan Cresponix skala upp och bygga en anläggning som kan leverera 32 ton räkor varje år. Det räcker till lönsamhet men planerna är större än så.

“Målet är att bli teknikleverantörer och sälja lösningen vidare”, säger Mattias Djurstedt.

“Då kan vi förändra världen på riktigt”.

Cresponix omsatte förra året 136.000 kronor och gjorde en vinst på 22.000 kronor.

Läs mer