Sök

Spotify drog i handbromsen – nu kommer nedskärningarna

SpotifyStreamingvarsel

Spotifys Daniel Ek. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Musiktjänsten Spotify meddelade redan i juni att de skulle slå av på tillväxttakten bland medarbetarna. Nu kommer nästa steg – bolaget tvingas skära ner och säga upp anställda: "De drabbade har informerats individuellt och respektfullt", säger en talesperson för Spotify.

Vi befinner oss i en tid av nedskärningar och besparingar bland techbolag. En trend som märks av både i Sverige och internationellt. Bolag som Kry, Memmo och Klarna på hemmaplan och Stripe, Twitter och Lyft i USA har alla tvingats dra i handbromsen för att se över hur de kan hitta en väg som tar bolaget närmare lönsamhet. Vilket i samtliga fall även inneburit att personal fått lämna – och i vissa bolag har nedskärningarna kommit i dubbla omgångar.

För de svenska bolagen började sparpaketen presenteras redan i maj och juni i år. 

Redan då meddelade också streamingtjänsten Spotify att bolagets strategi framåt skulle innebära en betydligt långsammare tillväxt än vad bolaget initialt hade planerat. 

I ett mejl till anställda skrev grundaren och vd:n Daniel Ek bland annat att bolaget skulle: "Fortsätta att anställa och växa, vi kommer bara att bromsa takten och vara lite mer försiktiga med den absoluta nivån på nyanställningar under de närmaste kvartalen."

Rekryteringstakten skulle minska med 25 procent, men någon exakt siffra på vad det innebar framgick inte.

I början av oktober kom också rapporter om att Spotify skulle lägga ner flera av deras poddar. Något som totalt skulle påverka mindre än fem procent av de anställda inom poddsegmentet, och framförallt drabba anställda på dotterbolagen Gimlet och Parcast.

Nu har inbromsningen på Spotify även påverkat andra delar på bolaget, kan Breakit avslöja.

Det handlar enligt källor till Breakit om nedskärningar i teamet på Spotify som arbetar med att rekrytera personal. Eller det som Spotify kallar för Talent Team. Exakt hur många som ska påverkas av nedskärningarna vet vi inte.

På Twitter fick även ett inlägg från kontot Blind spridning under torsdagen. Med uppgifter som gjorde gällande att cirka 75 procent av nämnda team eller 150 av 200 skulle påverkas globalt. 

När Breakit når Spotify är de fåordiga, men bekräftar att det skett viss påverkan på antalet anställda. Samtidigt som de menar att uppgifterna från Blind är kraftigt överdrivna. 

“Spotify kommenterar inte personalförändringar. Men publiceringen på sociala medier av The Blind Post stämmer inte och de har överdrivit omfattningen av den drabbade gruppen”, säger en talesperson för Spotify till Breakit och fortsätter:

“Den berörda gruppen utgjorde en minoritet av Talent Team. De drabbade har informerats individuellt och respektfullt och alla får avgångsvederlag och andra stöd”.

Breakit har i nuläget inte kunnat slå fast hur omfattande nedskärningarna faktiskt är, men utöver de tidigare kända varslen på dotterbolagen Gilmet och Parcast är det här de första kända nedskärningarna inom Spotify.

Läs mer