Sök

Lyfts och Stripes nedskärningar tolkas som ett tecken på att värre tider väntar

LyftStripeTech

Foto: Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Varselvåg sköljer genom den amerikanska techsektorn.

Twitter-anställda sitter hemma i väntan på besked. Får de sparken eller inte. Beskedet kommer på mejl, med start idag.

Twitter är inte ensamma om att säga upp anställda. En varselvåg sköljer genom den amerikanska techsektorn. Betaljätten Stripe och taxitjänsten Lyft skär också ner och deras agerande tolkas som tecken på att det är ett stålbad som väntar, skriver TT

Stripe ska minska personalstyrkan med 14 procent, vilket gör att bolaget kommer ha lika många anställda som i början av året, 7.000. 

Bolagets vd Patrick Collison medger att styrelsen missbedömde det ekonomiska läget och att kostnaderna har skenat i väg.  

”Då vi var så upphetsade av succéerna vi såg i några av våra nya produkter så lät vi samordningskostnaderna att växa och lät operationella ineffektiviteter att sippra in”, skriver han. 

Lyft varslar 683 medarbetare, 13 procent, utöver förare. Högre försäkringskostnader och ekonomisk motvind är förklaringarna. 

Amazon har meddelat att det är anställningsstopp som gäller. Liknande uppgifter har rapporterats om Apple

Den amerikanska affärstidningen Fortune skriver att det vi ser är en av de tydligaste indikatorerna på att ekonomin viker nedåt. 

Det senaste decenniet har techbolagen sett enorm tillväxt – och spenderat i överflöd. Med en global lågkonjunktur på horisonten som spås bli längre och tuffare än väntat så kan veckans varsel vara kanariefågeln i gruvan, skriver tidningen.

Läs mer