Sök

Totte Löfström vill sätta ett chipp i din katt: "Husdjur är familjemedlemmar"

Mia & Noa

Totte Löfström och katten Strumpan som blir den första som får chippet insatt.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Han är mest känd för kryptobörsen Trijo som han sålde förra våren. Men det blev inte så mycket skålande i champagne de där dagarna.

Samtidigt avled Totte Löfströms katt Mia, och sorgen blev startskottet till en ny startup.

“Vi funderade på om vi kunde göra något annorlunda”.

Alla som någon gång har haft ett husdjur vet hur mycket glädje de kan skänka och vilken sorg de orsakar när det går bort. 

Det fick Totte Löfström erfara när hans katt Mia dog förra våren. 

“Vi hade precis varit inne hos veterinären med henne men de hade inte upptäckt något fel”, berättar han.

Den tragiska händelsen inträffade under samma dagar som han gjorde sitt livs hittills största affär när han sålde kryptobörsen Trijo till Arcane (här kan du se hur mycket betalt han fick).

“Det var turbulenta dagar, jag var naturligtvis glad över försäljningen men väldigt ledsen över katten”, säger Totte Löfström.

Men händelsen sådde även fröet till en helt ny startup som har fått namnet Mia & Noa. Som de flesta hundägare förhoppningsvis vet så måste deras husdjur få ett chip insatt. Chippet är där för att kunna identifiera djuret och från och med nyår gäller lagen katter också. 

Men ett chip kan ju göra mycket mer än bara ha ett identifikationsnummer. Mia & Noa har utvecklat ett som djur att det går att mäta djurets kroppstemperatur. 

“Om din katt har fått feber ska man åka till veterinären med den”, säger Totte Löfström.

“Men djur kan ju inte prata och det är inte helt lätt att ta tempen på en katt.”

Genom att stryka telefonen över där katten har chippet kan man snabbt få reda på vilken kroppstemperatur som katten har och om den har feber. Framöver är planen att även kunna mäta hjärtslag.

Planen för bolaget är att rikta in sig på veterinärerna, där ju chippet sätts in, och sen erbjuda djurägarna en tjänst där de betalar en summa varje månad för att kunna hålla koll på sina djurs hälsa. 

“Vi tror också att det kan finnas ett intresse från försäkringsbolagen också, ju tidigare man kan upptäcka en sjukdom, desto lägre kostnad blir det för dem.”

Men han är inte själv på resan, med sig har han också Filip Dalhamn, Christian Albinsson och veterinären Cassandra Linder (det är hennes hundvalp som är Noa i bolagsnamnet Mia & Noa).

De tog precis in 1,2 miljoner i riskkapital, och jobbar nu för fullt för att chippet ska få alla de godkännande som behövs från Jordbruksverket.

Var ser du bolaget om fem år?

“Jag tänker ju alltid stort så jag kanske har lite hybris”, säger Totte Löfström.

“Men jag ser inga hinder för att vi har en nästan monopolliknande position i Sverige då, och även har kunnat expandera utomlands”.

Läs mer