Sök

Babyshop i rekonstruktion – finansieringsrundan misslyckades

Babyshope-handel

Babyshops grundare Linn Tagesson och Marcus Tagesson. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Babyshop går in i företagsrekonstruktion och vill nu skriva ner skulder på nästan 300 miljoner kronor.

Samtidigt har bolaget misslyckats att ta in nytt kapital från ägarkretsen som omfattar bland andra Verdane och Cristina Stenbeck.


Ansökan om rekonstruktion godkändes på tisdagseftermiddagen.

“Att vi hamnat här är naturligtvis i sig beklagligt och i det korta perspektivet kommer mitt fokus därför ligga på att stilla den naturliga oro som ett sådant här besked framkallar hos medarbetare och leverantörer”, säger vd Karin Mineur i ett pressmeddelande bolaget har skickat. 

I början av augusti kunde Breakit avslöja att Babyshops dåvarande vd Gertrud Alvén tvingats bort från chefsposten och att ordförande Susanna Campbell också lämnat nyligen. Det skedde mot bakgrund av att e-handlare behövde få in pengar mer eller mindre omgående. 

I slutet av september rapporterade Dagens Industri att den nya styrelseordföranden Petter Sundberg skickat ut ett brev med budskapet att likviditetssituationen inte var bra och att bolaget ville ta in drygt 100 nya miljoner till en värdering om 195 miljoner kronor – mer än 90 procent lägre än vid senaste kapitalrundan. Men rabatten hjälpte inte.

“Det är ingen hemlighet att det ändrade klimatet när det gäller tillgängligt kapital slagit hårt mot många e-handlare, däribland alltså oss. Men ser man till den underliggande affären finns en sund kärna i Babyshop.se som vi i och med rekonstruktionsbeslutet nu hoppas kunna få arbetsro att utveckla”, säger Karin Mineur i pressmeddelandet.

Babyshop grundades efter att det äkta paret Linn och Marcus Tagesson köpt domänen Babyshop.se för cirka 16 år sedan.

Riskkapitalbolaget Verdane äger drygt 21 procent av aktierna medan paret Tagesson numera kontrollerar sammantag 20 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings. Samma sammanställning visar att Cristina Stenbecks bolag Camshaft äger nästan 5 procent av aktierna.

I ägarlistan hittas även Anders Wall och samt Industrial Development Partners som grundades av Sverker Martin-Löf, Anders Nyrén och Jan Johansson efter att trion tvingats bort från den mäktiga Industrivärden-sfären efter en omfattande och långdragen mediagranskning.

Men trots den namnkunniga ägarlistan har bolaget misslyckats med att ta in välbehövligt kapital.

“Vi har under en tid jobbat med två parallella spår där en lyckad finansieringsrunda naturligtvis hade varit en roligare nyhet att kommunicera. Samtidigt är det ju ingen hemlighet att möjligheterna att resa externt kapital blivit tuffare och därför har vi under en längre tid arbetat med ett rekonstruktionsspår”, säger Babyshops ordförande Petter Sundberg i pressmeddelandet.

De skulder som bolaget nu vill rekonstruera, och skriva ner, uppgår sammantaget till 282 miljoner kronor. 

Babyshop-koncernen gjorde en förlust på 221 miljoner kronor under 2021. Intäkterna låg på nästan 1,2 miljarder kronor. Babyshop har omkring 250 anställda och har butiker i Sverige, Norge och Frankrike. 

Läs mer