Sök

Cinis Fertilizer klättrar 40 procent i premiärhandeln på First North

Cinis FertilizerBörs

Jakob Liedberg, vd, Cinis. Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Ska göra världens mest hållbara gödsel – aktien flyger i debuten.

Gödsel kanske vi inte skriver jätteofta om på Breakit. Men i förra veckan gjorde vi ett undantag när vi uppmärksammade Cinis Fertilizer, bolaget som vill göra världens mest hållbara mineralgödsel från resterna från Northvolts fabrik i Skellefteå.

När bolaget gjorde börsdebut idag (de tar också in 400 miljoner) rusade aktien med 40 procent. 

Konstgödsel är en viktig komponent vid odling och priserna har rusat de senaste åren mycket på grund av att råmaterialet ofta kommer från Ryssland, och exporten därifrån är som vi vet begränsad. 

Teckningskursen var på förhand bestämd till 29 kronor per aktie. Erbjudandet bestod av 13,79 miljoner nyemitterade aktier, vilket tillför bolaget 400 miljoner kronor före emissionskostnader. Det finns även en övertilldelningsoption på ytterligare 2,07 miljoner nyemitterade aktier, som kan tillföra ytterligare 60 miljoner kronor. Erbjudandet motsvarar därmed totalt högst 460 miljoner kronor.


Ankarinvesterare är Skandia Liv, Molindo Energy, Thomas Ranje, Strand Kapitalförvaltning, Gadd & Cie, Cicero Fonder, Poularde, styrelsemedlemmar och vissa befintliga aktieägare samt SEB Investment Management som tecknat aktier för sammanlagt 291 miljoner kronor.

Aktien har hittills i dag handlats till 47 kronor som högst betalt och 37,50 kronor som lägst betalt. Klockan 09.10 var senast betalt 40,50 kronor, vilket är en uppgång på 40 procent jämfört med teckningskursen på 29 kronor per akte. Aktier för 2,7 miljoner kronor har bytt ägare hittills i dag. Bolaget har 72,53 miljoner aktier utestående och börsvärdet är 2,9 miljarder kronor räknat på senast betalt.

Än så länge har bolaget inte haft någon omsättning att skriva om och gjorde ett resultat 2020 på minus 58.000 kronor. 

Läs mer