Sök

H&M varslar 400 i Sverige – 69 butiker berörs

H&MMode

Helena Helmersson, vd H&M. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Under onsdagen meddelar klädjätten H&M att organisationen och bemanningen ska ses över. Enligt facket handlar det om ett omfattande varsel som kan beröra alla H&M-butiker i Sverige.

Samtidigt uppger H&M att bolaget kommer att erbjuda en anställning till alla medarbetare i butik.

Klädjätten H&M ska skära ner på personalen i sina butiker i Sverige. Det uppger fackförbundet Handels till SVT Nyheter. 

”Det är ett omfattande varsel som kan beröra alla H&M:s butiker i Sverige”, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

H&M kommenterar uppgifterna i ett mejl till SVT:

”Vi har tidigare idag informerat våra kollegor i butik om att vi har beslutat att se över vår nuvarande organisationsstruktur och bemanning i våra H&M-butiker i Sverige” skriver Anna Wittbjer, pressansvarig vid H&M i Norden.

Hon skriver vidare att bolaget kommer att erbjuda en anställning till alla medarbetare i butik.

”I enlighet med svensk lag kommer H&M lämna ett varsel till Arbetsförmedlingen med det uppskattade antalet medarbetare som eventuellt kommer att välja att avsluta sin anställning hos H&M.".

På onsdagskvällen rapporterade Ekot, med hänvisning till Handelsanställdas förbund, att drygt 400 anställda på 69 butiker berörs.

H&M:s pressavdelning säger i en kommentar till Breakit att ingen butiksanställd kommer att behöva lämna bolaget ofrivilligt. Varför då lägga ett varsel?

“Det kan vara för att man vill göra omstruktureringar på arbetsplatsen, eller genomföra förändringar. Men vi vet inte detaljerna än kring varslet”, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

Så det kan handla om arbetsmiljö eller schemaläggning eller andra villkor?

“Ja, det kan vara så att man vill hyvla arbetstid, eller vill placera om personal på något sätt. Men vi vet som sagt inte”, svarar Fritjof Carlsson-Brandt.

Men H&M säger att ingen behöver lämna bolaget om den anställde inte vill? 

“Vi vet ju inte vilka villkor de kommer att erbjuda de anställda, det kan ju vara att så att de vill att man ska gå ner i lön och arbetstid, så att man inte kan behålla jobbet ändå”, säger Handels pressekreterare. 

H&M har cirka 12.000 anställda i Sverige.

I september skrev Breakit att H&M:s ledning flaggat för stora förändringar inom koncernens it-organisation, inom funktionen Business Tech. H&M-ledningen gav ingen bedömning om hur många medarbetare som kan komma att beröras. De fackliga förhandlingarna har inletts och enligt uppgifter är planen att de anställda ska få besked senast under det första kvartalet 2023. 

Läs mer