Sök

Johan Staël von Holstein försvarar padeln – “Kommer bli den största sporten i Sverige”

Bliss padelWAPPadel

Johan Staël von Holstein. Foto: Press / Istockphotos.com / Skärmklipp

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Flera aktörer har redan gått i konkurs och ett av de största bolagen har ansökt om rekonstruktion. Många bedömare tror att det kommer att bli ännu värre under vintern.

Men entreprenören Johan Staël von Holstein rycker ut till padelns försvar.

“Det finns ingen padel-död!”, skriver han upprört i ett inlägg.

Såväl branschmedia som Breakit har under de senaste veckorna rapporterat om de utbredda problemen på den svenska padelmarknaden. Flera bolag har gått i konkurs under och efter sommaren och i slutet av förra veckan ansökte padelgiganten WAP, som ägs av riskkapitalbolaget Triton, om rekonstruktion eftersom bolaget förlorar cirka 15 miljoner kronor i månaden.

Mot bakgrund av rubrikerna och det negativa surret kring sporten har entreprenören Johan Staël von Holstein, en av it-boomens galjonsfigurer kring sekelskiftet och som idag driver ett padelbolag, författat ett inlägg på Facebook.

“Det finns ingen padel-död! Lika lite som det var en IT-död efter IT-bubblan. Det är en bubbla och som ALLTID blir bubblor större i Sverige än i andra länder”, skriver han.

Johan Staël von Holstein menar att de padelbolag som går dåligt inte har gjort sin hemläxa. Här drar han paralleller till Spanien som under de senaste 40 åren haft två perioder av övertetablering. Då har de små anläggningarna med dålig kvalité gått i konkurs, hävdar han. Och idag frodas sporten i Spanien ändå och så kommer det även att bli i Sverige.

“Att padel vuxit så snabbt och blivit så populärt att det tillfälligt råder en överetablering med padelbanor i Sverige är bara ett bevis för att det kommer att funka överallt, precis som IT investeringarna i Internet var en tydlig signal om att Internet på sikt skulle finnas överallt, precis som vi sa då och som det är idag”, skriver Johan Staël von Holstein.

Sportens popularitet beror enligt entreprenören på att “det är så kul” samt att den har så låg ingångströskel.

“Padel kommer att bli den största sporten i Sverige och på ‘alla’ andra marknader”, förutspår han.

Tagit längre tid

Johan Staël von Holstein har under de senaste åren en rad misslyckade projekt och satsningar bakom sig, bland annat hade han en framträdande roll i det hårt kritiserade Crowd1 som många ansåg vara ett pyramidupplägg.

Efter motgångarna drog han under fjolåret igång Bliss Padel som “vilken pappskalle som helst kan räkna på”, sa han till Breakit förra hösten. Affärsidén byggde på att padeln skulle bli populär även i Asien och Mellanöstern.

“Det är verkligen mycket på gång även om det tagit mycket längre tid på grund av brist på pengar, men vi är igång i Singapore med tre banor”, skriver han i inlägget som publicerades under onsdagen.

Han skriver att anläggningen i Singapore gör “rejäl vinst” utan att specificera. Bliss har vidare ett par anläggning i Dubai som enligt Johan Staël von Holstein är redo att dra igång.

Johan Staël von Holstein, som i en intervju med Breakit våren 2020 vandrade längs minnenas allé, framhåller att Bliss nu håller på att ta in ytterligare kapital och uppmanar hugade intressenter att höra av sig. 

Läs mer