Sök

Bill Gates backar svenska cementutmanaren Cemvision: “Gigantiskt belopp”

Backing mindsCemvisionImpact
Backing Minds samt Claes Kollberg och Paul Sandberg, medgrundare av CemVision. Foto: Press.

Bill Gates och Claes Kollberg och Paul Sandberg, medgrundare av CemVision. Foto: TT/Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Claes Kollberg, medgrundare bakom det svenska cementbolaget Cemvision, tilldelas tillsammans med bolagets Paul Sandberg ett “gigantiskt belopp” av Bill Gates klimatorgransition.

"En enorm verifieringsstämpel".

Det svenska bolaget Cemvision, vars vision är att göra cement co2-neutralt, tar in pengar från Bill Gates. Nu tilldelas nämligen bolagets medgrundare och teknikchef Claes Kollberg tillsammans med bolagets Paul Sandberg ett stipendium från klimatorganisationen Breakthrough Energy, som är grundat av Bill Gates. 

“Det här erkännandet och stödet från Breakthrough Energy Fellows kommer att, förutom att sätta en enorm verifieringsstämpel på vår vetenskapliga data, hjälpa oss att genomföra en demoproduktion och hjälpa oss att växa vårt team snabbare”, skriver Claes Kollberg, medgrundare och teknikchef på Cemvision, i ett pressmeddelande. 

Cemvision, som grundades 2020, har tidigare tagit in 25 miljoner kronor i en runda ledd av Polar Structure och Backingminds, med tech-profilen och investeraren Sara Wimmercranz och Susanne Najafi i spetsen. Enligt Sara Wimmercranz handlar det om ett “gigantiskt belopp” som Claes Kollberg och Paul Sandberg nu backas med av Gates. Det skriver hon i ett sms till Breakit.

Idag står cementindustrin för cirka 8 procent av utsläppen globalt, och det är här Cemvision vill skapa förändring. Genom att ta fram en alternativ cement och återbruka avfall från industrin istället för kalksten samt använda el istället för fossila bränslen så är bolagets mål att successivt minska utsläppen – ända upp till 100 procent.

Breakthrough Energy delar ut stipendiet i sitt uppdrag att stötta utvecklingen av teknik som världen behöver för att nå netto noll koldioxidutsläpp senaste 2050. 

Claes Kollberg och Paul Sandberg får genom stipendiet ta emot vad som i pressmeddelandet heter “mångfacetterat stöd för att påskynda deras klimatpositiva cementteknologi.”

Läs mer