Jane Walerud säljer Teclo Networks - lägger kapitalet i svenska startups

SatcubeTeclo Networks

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ett börsnoterat kanadensiskt IT-bolag tar över Jane Waleruds skapelse.

För 15 år sedan sålde Jane Walerud och hennes medgrundare teknikbolaget Bluetail för 1,5 miljard kronor. Efter det blev hon en av Sveriges framgångsrikaste affärsänglar med tidiga investeringar i techstjärnor som Klarna och Lensway. Avkastningen på hennes investeringar har legat på i genomsnitt över 60 procent per år.

Men 2010 drog Jane Walerud igång egen verksamhet igen tillsammans med ett nytt team. Bolaget döptes till Teclo Networks och hade tagit fram en teknik som ökar hastigheten på mobilt bredband radikalt.

Det är detta bolag som Jane Walerud och de andra medgrundarna nu säljer till kanadensiska Sandvine. Affären blev formellt klar i samband med att Sandvine presenterade sin kvartalsrapport i början av april. Hur mycket Sandvine betalar är hemligt och Jane Walerud själv säger bara att det blev ”en bra exit” utan att vilja gå in på några finansiella detaljer.

Däremot flaggar hon för fler egna investeringar. Den första är redan klar.

”I förra veckan gick jag in som styrelseordförande i Göteborgsbolaget Satcube och jag har också investerat i bolaget”, säger Jane Walerud.

Satcube har tagit fram en lösning som komprimerar och förbättrar dataöverföring i områden med begränsad mobilnätsutbyggnad. Det kan handla om krigszoner eller andra svårtillgängliga platser. Slutanvändare av Satcubes teknik är ofta journalister, hjälporganisationer eller militära styrkor.

Satcube har nyligen fått ett lån från Europeiska investeringsbanken på 10 miljoner kronor. De pengarna matchas nu med en nyemission på 10 miljoner kronor där bland andra Jane Walerud är med och skjuter till pengar.

Satscube har fått bra fart på försäljningen och fjolårets omsättning på 8 miljoner kronor väntas dubblas till 16 miljoner kronor i år. 

”Det lär inte bli fler finansieringsrundor. Grundarna har lyckats få i gång verksamheten och göra produkter utan riskkapital fram tills nu. En del av finansieringen har dock skett via statliga instanser”, säger Jane Walerud.

Läs mer